Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Ευρωπαίοι φιλελεύθεροι: Όχι άλλους φόρους στην Ελλάδα Πηγή:www.capital.gr



Έκκληση για μείωση του παρεμβατισμού του ελληνικού κράτους, εξάλειψη των πελατειακών σχέσεων και επιβολή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την απελευθέρωση της οικονομικής δραστηριότητας απηύθυνε, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα, o πρόεδρος της Ομάδας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ALDE), Guy Verhofstadt, που ηγείται της αντιπροσωπείας των φιλελεύθερων Ευρωβουλευτών που επισκέπτονται τη χώρα μας.


"Είναι σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Ζει με περισσότερα από όσα παράγει και έχει χάσει τη διαρθρωτική της ανταγωνιστικότητα. Η εκάστοτε κυβέρνηση απέφευγε τις δύσκολες αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση του κράτους. Η αντίσταση της τρέχουσας πολιτικής τάξης, που κυριαρχείται από δύο μεγάλα κόμματα με περιχαρακωμένα κατεστημένα συμφέροντα στήνει ΄μπλόκο΄ στη μεταρρύθμιση.



Είναι επιτακτική ανάγκη να συμφωνήσουν σε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό και επενδυτικό σχέδιο με ορίζοντα έως το 2020 που θα ορίζει ποιο είναι το όραμα και ποια συγκεκριμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν τα επόμενα 8 χρόνια. Έμφαση θα δίνεται στον περιορισμό της σπατάλης καθώς και στις δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, την απελευθέρωση των προστατευμένων τομέων της οικονομίας και τη μείωση του διογκωμένου δημόσιου τομέα."


"Αν δεν ληφθούν τώρα μέτρα για τη διάσωση της Ελλάδας, το αποτέλεσμα δεν θα είναι μόνο η εξάπλωση της κρίσης σε άλλες χώρες, αλλά η επίσπευση μιας άτακτης χρεοκοπίας με όλες τις συνέπειες για το σύνολο της Ευρωζώνης."


"Σε αντάλλαγμα, η Ε.Ε. πρέπει να δείξει αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό και να δεσμευτεί ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Η τρόικα θα πρέπει να δεσμευτεί σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης της ανάπτυξης, συνδυάζοντας τους σημαντικά αυξημένους πόρους του ταμείου διάσωσης με την διευκόλυνση της πρόσβασης στα δομικά κεφάλαια της Ε.Ε. ύψους 15 δισ. ευρώ που έχουν πιστωθεί για την Ελλάδα. Θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα δεν θα επωφεληθεί από τις ατελείωτες φορολογικές αυξήσεις, αλλά από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις παραγωγικές επενδύσεις. "


Ήρθε η ώρα το ελληνικό κράτος να κάνει πίσω


«Η Ελλάδα διαθέτει μορφωμένο πληθυσμό, επιχειρηματίες και μια σειρά παραγωγικών κλάδων», τόνισε ο κ. Verhofstadt. «Η οικονομία χρειάζεται απλώς να ελευθερωθεί από το ζυγό του κράτους και να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν σε ένα ελεύθερο και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ο ρόλος του κράτους πρέπει να περικοπεί δραστικά και να τερματιστούν οι πελατειακές σχέσεις που στραγγαλίζουν την οικονομία και θέτουν τροχοπέδη στη μεταρρύθμιση."


Ιδιωτικοποιήσεις


Στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Πολιτικού Γραφείου του ALDE, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο ευρωκοινοβούλιο αναφέρθηκε και στις ιδιωτικοποιήσεις:


«Για τις ιδιωτικοποιήσεις, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων εν γένει, μπορεί να έχει τόση αξία, σχεδόν τόση, όση το ελληνικό ΑΕΠ. Σίγουρα υπάρχουν πιο ελκυστικά περιουσιακά στοιχεία και άλλα λιγότερο ελκυστικά. Αυτό θα ληφθεί υπ΄ όψιν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Όμως το βασικό πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν ξεκίνησε καν να ιδιωτικοποιεί. Έχουμε βεβαίως την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, αυτό τελείωσε με τη Deutsche Telekom, δεν ξέρω αν είναι το καλύτερο παράδειγμα, αλλά εν πάση περιπτώσει, δεν έχετε ξεκινήσει.


Μια άλλη ιδέα δική μας είναι, μέρος του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ν’ αξιοποιηθεί για την παραγωγή νέων επενδύσεων στην Ελλάδα. Να μη χρησιμοποιηθεί δηλαδή 100% για να καλύψει την αποπληρωμή προηγουμένων χρεών, μέρος των εσόδων, το  30%, ή το 50%, εσείς θα το αποφασίσετε, να χρησιμοποιηθεί απευθείας για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στην Ελλάδα, έτσι ώστε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων να αποφέρει κέρδη για όλες τις πλευρές για την Ελλάδα με πολλούς τρόπους. Να μην πρόκειται  για απλές πωλήσεις δηλαδή μόνο και μόνο για ν’ αποπληρώσουμε παλαιότερο χρέος. Αυτό είναι στοιχείο κλειδί.


Ένα ποσοστό λοιπόν των εσόδων να επανεπενδυθούν στη χώρα και να μη χρησιμοποιηθούν μόνο για αποπληρωμή χρέους. Αν δείτε πάντως τα περιουσιακά στοιχεία που έχει  η Ελλάδα, θα δείτε ότι είναι πολλά σε σύγκριση  με το ΑΕΠ. Αλλά εκεί δυστυχώς δεν έχει απομείνει σχεδόν τίποτα. Όσον αφορά το νέο Ταμείο, το προταθέν Ταμείο, θα το δούμε. Να δούμε τι ακριβώς είναι. Το θέμα είναι η Ελλάδα ν’ αναλάβει την ευθύνη της, να μην απεκδυθεί των ευθυνών της. Γιατί κάποια στιγμή ακούσαμε και μια άλλη ιδέα, νομίζω ήταν ιδέα του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας που είπε «θα στείλουμε κάποιον και θ’ αναλάβει».


Όχι, εγώ ξέρω πολλές χώρες στις οποίες η Commission θα μπορούσε να στείλει κάποιον για ν’ αναλάβει την ευθύνη να ελέγξει, να καθοδηγήσει, να λάβει αποφάσεις. Υπάρχουν πολλές λοιπόν τέτοιες χώρες, ο κατάλογος είναι μακρύς. Θα μπορούσε ο κατάλογος να έχει 14 χώρες από τις 17 της Ευρωζώνης. Η Εσθονία, το Λουξεμβούργο και η Φιλανδία, αν θέλετε να ξέρετε, πληρούν πλήρως μόνο τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Οι άλλες 14 χώρες δεν πληρούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Και η ίδια η Γερμανία, η ίδια η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ισπανία και άλλες χώρες, δεν πληρούν και τα δυο κριτήρια του Μάαστριχτ.


Αν είναι λοιπόν να στείλουμε κάποιον Επίτροπο, να στείλουμε σ’ όλες αυτές τις χώρες που δεν πληρούν τα κριτήρια, όχι μόνο στην Ελλάδα. Το λέω αυτό διότι πολλοί θα σπεύσουν να πουν «ναι, πολύ ωραία ιδέα». Αλλά ας το σκεφτούμε λίγο καλύτερα. Γιατί τα τελευταία δυο χρόνια, Μέρκελ και Σαρκοζί έχουν καταθέσει ένα σωρό ιδέες που δεν έλυσαν όμως το πρόβλημα. Γιατί επρόκειτο περί ημιμέτρων, πρόκειται  για ημίμετρα τα οποία δεν έλυσαν το πρόβλημα της κρίσης.


Και τούτο διότι απλούστατα δεν ασχοληθήκαμε με το βασικό μας, το κεντρικό πρόβλημα ούτε στην Ελλάδα ούτε σε άλλες χώρες, που είναι το πρόβλημα της αλληλεγγύης, της δημοσιονομικής πειθαρχίας βεβαίως, γιατί στο Κοινοβούλιο μιλήσαμε για το πρώτο πακέτο, μετά για το δεύτερο, τώρα διαπραγματευόμαστε μία νέα συνθήκη για τη δημοσιονομική πειθαρχία. Ήρθε η ώρα όμως να κάνουμε κάτι και με τα επιτόκια. Αν δε κάνουμε κάτι με τα επιτόκια, όλη η πολιτική λιτότητας πάει περίπατο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν δηλαδή όλα αυτά  είναι μόνο και μόνο για να πληρώνουμε με  υψηλότερα επιτόκια διαφόρους χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς.


Ναι λοιπόν στην πειθαρχία, ίσως ναι στο νέο Ταμείο Αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, το οποίο κατέθεσαν πέντε σοφοί Οικονομολόγοι από τη Γερμανία –καλό αυτό. Αυτός λοιπόν είναι ο δρόμος από δω και πέρα. Φτάνει πια με τα ημίμετρα. Τα δυο τελευταία χρόνια ζήσαμε με ημίμετρα. Και γι’ αυτό λόγω των ημιμέτρων, το PSI μας φαίνεται μονόδρομος. Όχι, υπάρχουν πολλά άλλα μέτρα, τα οποία είναι πολύ πιο σημαντικά από το PSI που είναι η μεταρρύθμιση της ίδιας της χώρας.


Και είμαι επικριτικός για την τρόικα, γιατί έχω να τους πω κάτι, έχω να τους πω γιατί δεν προωθήσατε περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Και τώρα είμαστε στριμωγμένοι και συζητούμε τη μείωση του ελάχιστου μισθού. Οι πολιτικοί είναι εδώ για να κάνουν τη δύσκολη δουλειά. Και η δύσκολη δουλειά είναι η μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους".


Ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης (μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας), ο οποίος διοργάνωσε το συνέδριο στην Αθήνα δήλωσε ότι «οι προσπάθειες που καταβάλλονται τόσο από τον ελληνικό λαό όσο και από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. πρέπει να συνεχιστούν, έτσι ώστε οι Έλληνες να βρουν τη δύναμη να αλλάξουν την κρατούσα νοοτροπία. Το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης που δεν πρόκειται να αποκατασταθεί εάν δεν τεθεί σε εφαρμογή ένα σοβαρό επενδυτικό σχέδιο. Η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις, όχι από περισσότερους φόρους".


Από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στην ανάπτυξη που πρέπει να υπάρξει στη χώρα και αφού σημείωσε ότι η Τρόικα φέρει μεγάλη ευθύνη που δεν προχώρησαν οι διαρθρωτικές αλλαγές τόνισε στη Συνέντευξη Τύπου: «Αυτό το οποίο χρειάζεται, πέρα της όποιας συμφωνίας υπάρξει σήμερα μεταξύ των αρχηγών των τριών κομμάτων και της Τρόικας, αυτό που άμεσα χρειάζεται είναι η ατζέντα 2020, ένα σχέδιο σοβαρής ανάκαμψης της Ελλάδος και της ελληνικής οικονομίας, διότι μέχρι τώρα έχουμε αλλάξει το περιεχόμενο της συζήτησης. Μιλάμε μόνο για τις περικοπές, για τις μισθολογικές περικοπές, για τις συντάξεις, για το πώς θα καλύψουμε 1,5-2 δισεκατομμύρια τα οποία λείπουν από τον προϋπολογισμό. Δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι πώς θα αυξηθεί η πίττα, και για να αυξηθεί η πίττα πρέπει να υπάρχουν διαρθρωτικές αλλαγές».


Απαντώντας σε ερώτηση για τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας είπε: «Αυτοί που σήμερα για να κερδίσουν ψήφους κλείνουν το μάτι στη δραχμή, πρέπει να πουν στους Έλληνες ότι στην περίπτωση που η χώρα είχε άτακτη χρεοκοπία και γυρίζαμε στη δραχμή, το εισόδημα που σήμερα κατά μέσο όρο μειώνεται κατά 20% με 25% θα μειωνόταν κατά 80% με 85%. Θα έπρεπε να πουν και λυπάμαι πάρα πολύ που το παιχνίδι αυτό το παίζουν και πάρα πολλά μέσα ενημέρωσης, τα οποία δε ρωτούν ποτέ την πολύ απλή ερώτηση πως θα εισάγει η Ελλάδα ενέργεια, πως θα εισάγει η Ελλάδα πετρέλαιο, πως θα εισάγει η Ελλάδα φάρμακα;». 


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου