Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Εκδήλωση για τα οικονομικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα και τις προοπτικές της ηλιακής ενέργειας | 08.03.2012

 skylakakis solar power seminar 07 March 2012 b"Η Ελλάδα έχει ηλιακό δυναμικό που μπορεί να αποτελέσει κλειδί για την ανάπτυξή της"
ΤΟΝΙΣΕ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ GUNTHER OETTINGER ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ
Με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή και μέλους της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου Θόδωρου Σκυλακάκη, διοργανώθηκε την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες (υπό την αιγίδα της Ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη) εκδήλωση για τα οικονομικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα και τις προοπτικές της ηλιακής ενέργειας.
Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν, ο Επίτροπος για την Ενέργειας της ΕΕ κ. Günther Oettinger, ο Ευρωβουλευτής Sir Graham Watson Πρόεδρος του Φιλελεύθερου Ευρωπαϊκού Κόμματος ELDR και επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου για το Κλίμα, ο Πρέσβης κ. Σωτήρης Βαρουξάκης Αν. Γεν. Γραμματέας της Ένωσης για τη Μεσόγειο, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών σχετικών με την ηλιακή ενέργεια (παραγωγή, διανομή κλπ).
skylakakis solar energy 2
Τα βασικά συμπεράσματα των επί μέρους τοποθετήσεων ήταν:
  • Το κόστος παραγωγής του ηλιακού ρεύματος μέσω φωτοβολταϊκών, μειώνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο. Ενδεικτικά παρουσιάστηκαν στοιχεία για το μοντέλο παραγωγής στη Βόρεια Αφρική, όπου πλησιάζουν να είναι ανταγωνιστικά χωρίς να χρειάζονται επιδοτήσεις (feed in tariffs) ενώ θα συμβεί το ίδιο και στη Νότια Ευρώπη, τα αμέσως επόμενα χρόνια.
  • Το ηλεκτρικό ρεύμα από την ηλιακή ενέργεια στη Μεσόγειο και ειδικότερα στην Ελλάδα, δεν μπορεί να εξαχθεί αν δεν δημιουργηθούν νέες γραμμές διασύνδεσης υψηλής τεχνολογίας (γραμμές υψηλού βολτάζ συνεχούς ρεύματος -HVDC) με την κεντρική Ευρώπη. Οι γραμμές αυτές σήμερα δεν έχουν ούτε οριστικό σχεδιασμό, ούτε χρηματοδότηση.
  • Το σύστημα των επιδοτήσεων (feed in tariffs) το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί ως τώρα, είναι σήμερα υπό αμφισβήτηση, έχοντας δημιουργήσει μεγάλο οικονομικό έλλειμμα σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα (όπου δίδονται οι μεγαλύτερες επιδοτήσεις από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, οι οποίες επιβαρύνουν τον τελικό καταναλωτή), με αποτέλεσμα να υπάρχει είτε moratorium, είτε δραστική μείωση των επιδοτήσεων, σε χώρες όπως η Ισπανία και η Γερμανία, που έως τώρα πρωτοστατούσαν στο σύστημα αυτό.
  • Η ανταγωνιστικότητα στα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την ηλιακή, επιτυγχάνεται πρώτα για μικρά έργα, τα οποία παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε τοπικό επίπεδο, κυρίως στις πόλεις, γιατί δεν υπάρχει πρόσθετο κόστος ανάπτυξης δικτύου και το ρεύμα καταναλώνεται στο σημείο παραγωγής, συνεπώς δεν υπάρχουν απώλειες από τη μεταφορά. Μεγάλα έργα και έργα σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές είναι λιγότερο ανταγωνιστικά.
  • Καθοριστική για την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας, λόγω του υψηλού κόστους του κεφαλαίου, είναι: Α) η δυνατότητα εύρεσης χρηματοδοτικών πόρων ώστε να καλυφθεί το πολύ υψηλό αρχικό κόστος της επένδυσης και Β) τα μακροχρόνια επιτόκια τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν για το κάθε έργο (project), τα οποία καθορίζουν την τελική απόδοση της επένδυσης.
skylakakis SOLAR ENERGY 1
Ειδικότερα,
ο Επίτροπος κ. Günther Oettinger, αναφέρθηκε στο πλαίσιο που θέτει η σχετική Οδηγία της ΕΕ για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέχρι το 2020. Όπως τόνισε, στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει ένα μεγάλο και αναξιοποίητο ενεργειακό δυναμικό, αναφέροντας ως παράδειγμα την Ελλάδα και τις υψηλές δυνατότητές που έχει, σε σχέση με την ηλιακή ενέργεια. Έκανε επίσης ειδική αναφορά στο πρόγραμμα Helios, μέσω του οποίου, όπως υπογράμμισε, "οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να αποτελέσουν "κλειδί" για την ανάπτυξη στην Ελλάδα". Υποστήριξε επίσης ότι, μέσω της ενεργοποίησης του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα αυτό, μπορούν να υπάρξουν ουσιαστικά οφέλη, όπως η ενίσχυση των επενδύσεων στον τομέα του περιβάλλοντος και της ενέργειας, η αύξηση της απασχόλησης, η μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και η εισροή εσόδων μέσω της εξαγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ο Ευρωβουλευτής Sir Graham Watson τόνισε τη σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που σε συνδυασμό με τα έξυπνα ηλεκτρικά δίκτυα (τα λεγόμενα smart grids), θα μειώσουν τις ενεργειακές απώλειες και μπορούν να εξελιχθούν σε μία νέα βιομηχανική επανάσταση η οποία να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ενεργειακά η Ευρώπη (και όχι μόνο).
Ο Πρέσβης κ. Σωτήρης Βαρουξάκης μίλησε για τη σημασία που έχει η δημιουργία κατάλληλου θεσμικού πλαισίου στη Μεσόγειο, που θα επιτρέπει νέες επενδύσεις και εξαγωγή ρεύματος από ηλιακή ενέργεια.
Ο ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης από την πλευρά του, υποστήριξε ότι , το πρόγραμμα "Ήλιος" είναι σημαντικό, αλλά είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει στη σημερινή του μορφή. Πρέπει να επανασχεδιαστεί με στόχο να αρχίσει να υλοποιείται όταν τα πάνελ θα παράγουν πλέον ενέργεια ανταγωνιστικά στη Ν. Ευρώπη και αυτό που πρέπει να ξεκινήσει από τώρα είναι η νέα διασύνδεση (HVDC) με την κεντρική Ευρώπη. Είτε με υποβρύχια καλώδια (Δ. Πελοπόννησος προς Β. Ιταλία και Κρήτη-Πελοπόννησος), είτε με υπέργειες συνδέσεις HVDC μέσω των Βαλκανικών χωρών. Αν δεν διασφαλιστεί η διασύνδεση, η επένδυση δεν μπορεί να γίνει. Μίλησε επίσης για τη σημασία της παραγωγής θερμικής ενέργειας από τον ήλιο (π.χ. ηλιακοί θερμοσίφωνες και μελλοντικά ηλιακά air condition), τομέας ο οποίος είναι ήδη ανταγωνιστικός, λειτουργεί χωρίς επιδοτήσεις και η παραγωγή του γίνεται στην Ευρώπη και όχι στην Κίνα, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τα φωτοβολταϊκά. Τομέας όπου υπάρχουν αυξημένες δυνατότητες καινοτομίας και δημιουργίας οικονομιών κλίμακας, όχι μόνο για την θέρμανση αλλά και για την ψύξη και παρά ταύτα έχει παραμείνει ανεξήγητα χωρίς υποστήριξη από την Ευρώπη και την Ελλάδα, όπου ο κλάδος είναι δυναμικός και εξαγωγικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου