Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ!

Έτοιμο το κόμμα Παπαδήμου;

Του Σωτήρη Πίκουλα
Σήμερα πρωινές ώρες, γύρω στις δύο ώρα Ελλάδας και δώδεκα ώρα Αγγλίας δημοσιεύτηκε ένα άρθρο στην ηλεκτρονική σελίδα του Gardian το οποίο συνυπογράφουν δύο φίλοι από τα παλιά (http://www.guardian.co.uk/global/2012/apr/26/greece-europe-north-south-divide?fb=native). Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Γιάννης Στουρνάρας του ΙΟΒΕ γράφουν ένα πομπώδες κείμενο γεμάτο οικονομικούς όρους, με σκληρή ορολογία, γραμμένο στα αγγλικά το οποίο κάνει μία ιστορική αναδρομή στην ελληνική οικονομία εξηγώντας όλες τις παραμέτρους των οικονομικών πολιτικών από τα μέσα του 90΄ μέχρι και την διακυβέρνηση από την Νέα Δημοκρατία. Εκεί εστιάζουν οι συγγραφείς του την αλλαγή όπου συνέβη και με την παράλληλη αλλαγή του τρόπου μέτρησης των οικονομικών στοιχείων όπως του ελλείμματος, του χρέους, του ΑΕΠ σε συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες…
Πέρα από αυτό, ωστόσο, το κείμενο αναλύει και το μνημόνιο που υπογράφτηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου αναφέροντας και τα τρωτά του σημεία όπως για παράδειγμα ότι ενώ βελτίωσε τα δημοσιονομικά μεγέθη, μεγάλωσε την ύφεση, την ανεργία ενώ πλέον οι συγγραφείς ομολογούν ότι το μνημόνιο έτσι όπως συντάχτηκε έδινε την εντύπωση ότι θα λειτουργήσει ως μάθημα για τις άλλες χώρες που είχαν παρόμοια δημοσιονομικά προβλήματα. Το κυριότερο, όμως, που γράφουν οι δύο άνδρες, γνώστες των οικονομικών είναι ότι η Ελλάδα (επί Σημίτη) σωστά μπήκε στην Ευρωζώνη ενώ τονίζουν ότι η Ελλάδα δεν ξεκίνησε αυτή την κατάρρευση της Ευρωζώνης αλλά απλά ανέδειξε τις έμφυτες αδυναμίες της…
Με την ιστορική αναδρομή που κάνουν ο πρώην πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ αλλά και τις αναφορές σε συγκεκριμένες αποφάσεις και πολιτικές, ουσιαστικά απενεχοποιούν την περίοδο Σημίτη, ρίχνουν την ευθύνη στην πολιτική Αλογοσκούφη ενώ αποδομούν και την διακυβέρνηση Παπανδρέου. Με άλλα λόγια, τραβάνε το χαλί στις δύο τελευταίες διακυβερνήσεις Καραμανλή-Παπανδρέου και «αγιάζουν» την περίοδο του εκσυγχρονισμού. Αυτό είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι ότι οι δύο αρθρογράφοι ανήκουν σε μία κλειστή ομάδα που προσπαθεί να στρώσει το χαλί σε μία διαφορετικού είδους διακυβέρνηση με την δημιουργία ενός πολιτικού φορέα, που θα υπερβαίνει τα υπάρχοντα «φθαρμένα» κόμματα. Κάποιοι το έχουν ονομάσει κόμμα «επιχειρηματιών» επειδή το στηρίζουν τραπεζίτες δηλαδή και επιφανείς επιχειρηματίες. Κάποιοι άλλοι κόμμα Παπαδήμου επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός, ουσιαστικά, προέρχεται από αυτήν την ομάδα…

Ωστόσο, σύμφωνα, με αποκλειστικές πληροφορίες του axiaplus.gr(που επιβεβαιώνουν την συστηματική αρθρογραφία περί του θέματος που έχει αρχίσει πρώτη από πέρυσι η «Αξία») το κόμμα σαν σκέψη και υπόσταση είναι ήδη πραγματικότητα και πλέον έχουν αρχίσει και τα σχετικά τηλέφωνα από τον υπουργό Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση, επίσης, πολύ κοντινό άνθρωπο του Κώστα Σημίτη αλλά και του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος έχει μιλήσει ανοικτά, για την δημιουργία νέου πολιτικού φορέα που θα ξεπερνάει τα όρια του δικομματισμού (κάνοντας και την προφητική αναφορά-μπηχτή ότι δεν θα στηρίζεται σε κρατικές επιχορηγήσεις- ίσως διότι θα συμβάλλουν οικονομικά οι επιχειρηματίες), άρχισε τα τηλέφωνα σε μικρό αριθμό ατόμων, περισσότερο για να πάρει εκτός της εμπράγματης συμμετοχής τους και την γνώμη τους για τον πραγματικό χρόνο παρέμβασης τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κατάλληλος χρόνος ορίστηκε τον Ιούνιο μετά τα μέτρα που θα κληθεί να πάρει η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ (την οποία την θεωρούν σίγουρη) η οποία, όπως λένε, δεν θα αντέξει το βάρος της πίεσης του κόσμου από την επιβολή και άλλων παρεμβατικών μέτρων ύψους 11.5 δις ευρώ στον ελληνικό λαό. Τα πρώτα πρόσωπα που «ενοχλήθηκαν» είναι άτομα του περιβάλλοντος Σημίτη, τα οποία, όμως, δεν είναι όλα πολιτικά πρόσωπα. Ωστόσο, η βεντάλια των τηλεφωνημάτων θα ανοίξει και είναι σίγουρη η συμμετοχή και πολιτικών, ενώ οι δικές μας πληροφορίες λένε ότι έχει λάβει σχετικό τηλεφώνημα και ο Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος, δεν είναι τυχαίο που δεν προσήλθε στο κάλεσμα Βενιζέλου για επιστροφή του στο ΠΑΣΟΚ. Βάσει αυτής της εξίσωσης, θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένη και την άρνηση του Αλέκου Παπαδόπουλου  στον Βενιζέλο, ως ένδειξη ότι θα τραβήξει στο νέο δρόμο; Το ζήτημα είναι ότι, κάποιοι βλέποντας ότι, το πολιτικό σκηνικό έτσι όπως διαμορφώνεται με τα δύο πολιτικά κόμματα να μην πείθουν, βρίσκουν την κατάλληλη ευκαιρία να δράσουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου