Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Εξαγγελίες Βενιζέλου

Εξαγγελίες Βενιζέλου

Ο λαλίστατος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε σήμερα τις προτάσεις του για τη αναθεώρηση του Συντάγματος. Προτείνει αλλαγές στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση… Λόγια ωραία και παχιά. Ως έγκριτος συνταγματολόγος θα έπρεπε όμως να γνωρίζει – και σίγουρα το γνωρίζει – ότι η επόμενη Βουλή δεν είναι αναθεωρητική.  Επομένως όσα λέει είναι μόνο λόγια του αέρα που εξυπηρετούν απλώς προεκλογικές σκοπιμότητες.

Ενώ η πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας για μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200 μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς αλλαγή του Συντάγματος και να δώσει το μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας έχει τη διάθεση να αλλάξει, ξεκινώντας από τον ίδιο του τον εαυτό. Έτσι απλά και χωρίς μεγαλοστομίες. Προεκλογικές.

Ψηφοδέλτια Επικρατείας

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κινήματός μας αποτελείται από πρόσωπα άφθαρτα, από επαγγελματίες που έχουν εργαστεί σκληρά και είναι αποφασισμένοι να συμβάλλουν ώστε να βγει η χώρα από την κρίση. Επικεφαλής είναι ο καταξιωμένος καθηγητής Οικονομικών Γιώργος Μπήτρος, ο οποίος με την ακαδημαϊκή πορεία του έχει συμβάλλει όσο λίγοι στη διάδοση των ιδεών του φιλελευθερισμού στη χώρα μας.

Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ προτίμησε τις λογικές προηγούμενων δεκαετιών, όταν τα ψηφοδέλτια γέμιζαν με πρόσωπα από το λεγόμενο λάιφ στάιλ. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου του τοποθετεί ένα πρόσωπο από το χώρο του αθλητισμού (Πύρρος Δήμας) για να εκμεταλλευτεί τη δημοφιλία ενός κατά τα άλλα αξιοσέβαστου Ολυμπιονίκη.

Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ εμφανίζει συμπτώματα σχιζοφρένειας. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου της τοποθετεί έναν διακεκριμένο δικαστικό (τον αρεοπαγίτη Χαρ.Αθανασίου), ο οποίος λόγω ιδιότητος κόπτεται για την εφαρμογή των νόμων και την ταχεία εκδίκαση των δικαστικών υποθέσεων.  Λίγες θέσεις πιο κάτω τοποθετεί όμως μία εκπρόσωπο του σώματος των πρυτάνεων (Αναστασία Σαλή – πρύτανης Ιονίου Πανεπιστημίου), η οποία αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει το νέο νόμο για τα ΑΕΙ, που ψηφίστηκε από 250 βουλευτές. Πώς συμβιβάζονται αυτά τα δύο; Από τη μια ένας δικαστικός λειτουργός και από την άλλη ένας παραβάτης του νόμου. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Είναι δυνατόν;

Συντάξεις-μαϊμού

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι ελεγκτικές αρχές εντόπισαν τουλάχιστον 200. 000 περιπτώσεις πλαστών συντάξεων και επιδομάτων προνοίας. Η ζημιά του ελληνικού Δημοσίου από την ιστορία αυτή ανέρχεται στα €700 εκατ. το χρόνο και είναι χαρακτηριστική όχι μόνο της ενδημικής διαφθοράς στο κράτος αλλά και της νοοτροπίας που κυριαρχούσε μέχρι σήμερα.

Η Δημοκρατική Συμμαχία χαιρετίζει την προσπάθεια των ελεγκτικών αρχών να περιορίσουν τα λυπηρά αυτά φαινόμενα και όλοι αισθανόμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς επειδή το βασικό  προεκλογικό μας σύνθημα (Δεν φταις εσύ. Φταίει το κράτος. Άλλαξέ το») χτυπάει ακριβώς στη ρίζα της ελληνικής κακοδαιμονίας. Η διαφθορά είναι μια γάγγραινα που πρέπει να τη θεραπεύσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Εάν τα μέτρα αυτά είχαν ληφθεί νωρίτερα, δεν θα είχαν κοπεί φέτος τα €350 εκατ. από τις συντάξεις των «κανονικών» συνταξιούχων που με δυσκολία τα βγάζουν πέρα σήμερα. Η ανάγκη για τις μεταρρυθμίσεις που προτάσσει η Δημοκρατική Συμμαχία είναι σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου