Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

.

Δ. Ζαφειριάδης: Οι όροι μετεκλογικής συνεργασίας της ΔΗ.ΣΥ

Τους όρους συμμετοχής σε τυχόν συγκυβέρνηση αναλύει ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και υποψήφιος Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας στην Α Αθηνών Δημήτρης Ζαφειριάδης μιλώντας στο axiaplus. Εξαπολύει επίθεση στα δύο μεγάλα κόμματα παρουσιάζοντας την εναλλακτική πρόταση της ΔΗΣΥ για την οικονομία.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΗ

Λίγες μέρες πριν, δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση του ΟΟΣΑ. Δυσοίωνες οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία και απότομη αλλαγή της ζωής των πολιτών. Πιστεύετε, ότι υπάρχει τρόπος να αντιμετωπισθεί η ύφεση;
Η έκθεση του ΟΟΣΑ περιγράφει με πολύ μελανά χρώματα την ελληνική πραγματικότητα, κι έτσι ακριβώς είναι, επιβεβαιώνοντας δυστυχώς, όσα φώναζε από την αρχή η Δημοκρατική Συμμαχία πως θα συμβούν αν δεν αλλάξει ρότα η κυβέρνηση. Τα τελευταία δύο χρόνια, ο κόσμος είδε τη ζωή του να αλλάζει με βίαιο τρόπο, να χάνει δυνάμεις, οι επιχειρήσεις να κλείνουν και πολλοί άνθρωποι που είχαν βάλει σε μια σειρά τη ζωή τους να βρίσκονται από τη μία μέρα στην άλλη στο δρόμο. Αυτά όμως είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της υπερφορολόγησης και των οριζόντιων περικοπών που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ και συνέχισε και η ΝΔ, ως συγκυβερνώσα παράταξη. Τρομακτικά αποτελέσματα που αποτυπώνονται ξεκάθαρα στο ότι μειώθηκε 23% το εισοδήματα του κόσμου από το 2010 έως σήμερα ενώ, η φορολογία εργασίας έφτασε στο 37%, 12,5% πάνω από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Αυτά τα νούμερα και αυτοί οι φορολογικοί συντελεστές όμως δεν οδηγούν πουθενά. Δε φέρνουν ανάπτυξη, όσο κι αν την ευλογούν ορισμένοι, ούτε αντιμετωπίζουν την ύφεση, αντιθέτως βυθίζουν τη χώρα ακόμα περισσότερο στην καταστροφή. Είναι απαραίτητο λοιπόν, οι συνεργασίες και οι συμμαχίες που θα προκύψουν μετά τις εκλογές, να θέσουν σε προτεραιότητα το θέμα της φορολογίας με τους ευρωπαίους. Να πείσουν δηλαδή, πως πρέπει να μειωθεί η φορολογία στην Ελλάδα. Προτάσεις θέλουν οι εταίροι μας, σχέδιο συγκεκριμένο. Όπως πείσαμε εμείς, η Δημοκρατική Συμμαχία, τη δική μας ευρωπαϊκή ομάδα, την ομάδα των Φιλελευθέρων με τους 8 επιτρόπους μεταξύ των οποίων και ο κ. Ρεν, και αποδέχτηκαν την πρόταση μας για flat tax φορολογία 20%. Παράλληλα, υποχρεωτικό είναι να προχωρήσουν βαθύτερες και ταχύτερες διαρθρωτικές αλλαγές με άρση όλων των αντικινήτρων που λειτουργούν εις βάρους της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Αυτά είναι βασικά πράγματα και αν δε γίνουν, πολύ φοβάμαι πως η σημερινή έκθεση θα είναι μια όαση σε αυτές που θα συνταχθούν στο μέλλον.
Τι έρχεται την επόμενη μέρα κ. Ζαφειριάδη; Θα παρθούν νέα μέτρα; Αντέχει η κοινωνία;
Ακούστε, από εδώ και πέρα χρειάζεται σκληρή δουλειά και δύσκολες αποφάσεις. Χρειάζεται να καταλάβουμε όλοι, πως το πάρτι της αναβλητικότητας τελείωσε και για να παραμείνουμε μέσα στο ευρώ, που είναι και μονόδρομος ως επιλογή, πρέπει να γίνουν άμεσα όλες εκείνες οι δομικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του κράτους μας. Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, την ύστατη στιγμή για την Ελλάδα, βλέπουμε πως οι δύο αρχηγοί, οι κ. Βενιζέλος και Σαμαράς, παραμένουν αδιόρθωτοι. Τάζουν τα πάντα στους πάντες, λαϊκίζουν επικίνδυνα και επιδίδονται σε μια πλειοδοσία ανέφικτων παροχών, χωρίς να λένε όμως με ποιο τρόπο θα βρεθούν τα χρήματα για να γίνουν. Συνεχίζουν στη λογική του «Λεφτά  υπάρχουν». Κι αυτό είναι εγκληματικό, γιατί εμπορεύονται την ελπίδα στους πολίτες, χωρίς καμία ντροπή. Ας είμαστε ειλικρινείς όμως, η κοινωνία δεν αντέχει άλλο. Οι πολίτες που είδαν τη ζωή τους να αλλάζει απότομα, οι νέοι άνθρωποι που βλέπουν τις ευκαιρίες να χάνονται, θέλουν καθαρές λύσεις και όχι απλές διαπιστώσεις και ευχολόγια. Η φορομπηχτική πολιτική πρέπει να σταματήσει, δε βγαίνουν ατ έσοδα αρχικά δε φέρνει αποτελέσματα. Οι οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, μεγαλώνουν την ύφεση δραματικά, ενώ οι αναβολές και οι καθυστερήσεις στη λήψη γενναίων αποφάσεων απομακρύνουν κάθε προοπτική ανάπτυξης. Αυτό που πρέπει να γίνει, χθες όχι σήμερα,  είναι να αρθούν τα 250 αντικίνητρα που λειτουργούν εις βάρος της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και να υλοποιηθούν ταχύτερα οι πολιτικές των μεταρρυθμίσεων του εκσυγχρονισμού και των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος. Να μειωθεί το κράτος και οι σπατάλες του. Αυτός είναι ο δρόμος, είναι δύσκολος, είναι ανηφορικός γιατί έχει τα εμπόδια που βάζουν οι συντεχνίες και οι «συνδιοικούντες» συνδικαλιστές είναι απαραίτητος όμως. Γι αυτό καλά θα κάνουν τα δύο παλιά κόμματα, να σταματήσουν να εμπαίζουν και να γονατίζουν την κοινωνία, μόνο και μόνο για να μη θίξουν τα κομματικά τους συντεχνιακά παρεάκια.
Μπορούμε όμως να μειώσουμε τη φορολογία, εφόσον τα μέτρα και οι σκληρές αυτές παρεμβάσεις επιβάλλονται από την τρόικα;
Ακούστε,  η τρόικα θέτει στόχους. Στόχους για την επίτευξη ισορροπίας στα δημοσιονομικά μεγέθη. Από εκεί και πέρα εξειδικεύονται με βάση και τις πολιτικές που προτείνει η ελληνική πλευρά. Η κυβέρνηση Παπανδρέου και στη συνέχεια και η συγκυβέρνηση με τον κ. Σαμαρά, προτίμησε  τις οριζόντιες περικοπές και τους υψηλούς φόρους, αντί των αποκρατικοποιήσεων, των διαρθρωτικών αλλαγών, των παρεμβάσεων για τη δραστική μείωση των δημόσιων δαπανών. Πολύ απλά γιατί δεν ήθελαν να συγκρουστούν. Συμβιβάστηκαν. Και ο συμβιβασμός αυτός λειτούργησε εις βάρος της κοινωνίας, μειώνοντας τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα δραματικά, βάζοντας λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις και στέλνοντας στην ανεργία 1 εκατ. ανθρώπους. Για να καλύπτεται το έλλειμμα των 2,5 εκατ. ευρώ πχ του ΟΣΕ, στράγγισαν τους πολίτες. Αυτό θέλουμε να αλλάξουμε εμείς και η συμμετοχή μας αύριο σε μια κυβερνητική συνεργασία αυτό το στόχο θα έχει. Να αποτελέσουμε τον παράγοντα εκείνο που θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την μετατόπιση του κέντρου βάρους των εσόδων από τις περικοπές και της πολιτικής των υψηλών φόρων στον περιορισμό των δαπανών του υπερτροφικού αυτού κράτους. Το κάναμε ως Συμμαχία,  με το εναλλακτικό μας πρόγραμμα, που το αποδέχτηκαν οι ευρωπαίοι. Μπορούμε να το πετύχουμε.
Μιλώντας για την επόμενη μέρα  με ποιό οικονομικό πρόγραμμα θα έμπαινε σε μια κυβερνητική συνεργασία η Δημοκρατική Συμμαχία;

Οι συνεργασίες για να έχουν αποτέλεσμα πρέπει να βασίζονται σε ξεκάθαρες προγραμματικές συμφωνίες, να βασίζονται σε συγκλίσεις που εξυπηρετούν τον κοινό στόχο. Η Δημοκρατική Συμμαχία, θα συνεργαστεί με όρους όμως. Όρους ξεκάθαρους, συγκεκριμένους στο πλαίσιο της σταθερής πορείας της χώρας μέσα στο ευρώ. Πρώτον, άμεση και αποφασιστική προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Δεύτερον, περιορισμός του κράτους και της παρέμβασης του στην οικονομία και τρίτον η μείωση των Βουλευτών του Κοινοβουλίου από 300 σε 200 και τον περιορισμό κατά 50% του κόστους λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Στη Δημοκρατική Συμμαχία, έχουμε σχέδιο εξόδου, για το οποίο δουλέψαμε εντατικά τον τελευταίο καιρό, προτείνοντας συγκεκριμένα ισοδύναμα μέτρα, όχι όπως τα υπόλοιπα κόμματα, αόριστες προτάσεις. Μέτρα- αντίμετρα κοστολογημένα. Μέσα από την ατζέντα «Ελλάδα 2020» την οποία και καταφέραμε να περάσουμε από τους Ευρωπαίους Φιλελευθέρους και να την υιοθετήσουν, δίνουμε προοπτική. Αυτήν την πρόταση καταθέτουμε στους πολίτες και θέτουμε ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την επόμενη μέρα.
Και κυβέρνηση με ποιόν πρωθυπουργό; Ακόμα και με τον κ. Σαμαρά;
Σας δίνουμε την εντύπωση, με όλη τη στάση μας διαχρονικά, με τις αποφάσεις που πήραμε και το κόστος που αναλάβαμε, με τη στήριξη που παρείχαμε στον κ. Παπαδήμο χωρίς να συμμετέχουμε στην κυβέρνηση του, ότι λειτουργούμε με εμμονές και κομπλεξικά σύνδρομα; Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ξεπεράσουμε τον κάβο. Γι αυτό αγωνιούμε και αυτό επιδιώκουμε. Ο πρωθυπουργός είναι θέμα που θα το αποφασίσει ο πολίτης με την επιλογή που θα κάνει. Αν το πρώτο κόμμα έχει μεγάλη διαφορά από το δεύτερο, πρέπει ο αρχηγός του να γίνει πρωθυπουργός. Διαφορετικά ας αποφασίσουν ποιος θα ηγείται, όπως έγινε με τον κ. Παπαδήμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου