Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Κοινή πορεία για Δημοκρατική Συμμαχία - Δράση - ΦΙΣ;
14-05-2012



Στο ηγετικό πρότυπο των κ. κ. Χ. Καστανίδη και Λούκας Κατσέλη φέρονται να συμφωνούν οι κ. κ. Στ. Μάνος και Ντόρα Μπακογιάννη για να κατέλθουν από κοινού στη διαφαινόμενη περίπτωση των επαναληπτικών εκλογών. 
Ελπίζοντας βεβαίως να μην έχουν την τύχη των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ και να λάβουν τουλάχιστον 4,35% που ήταν το άθροισμα των ποσοστών τους. Στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας και της Δράσης εκπέμπουν τις τελευταίες ώρες ότι έχουν ήδη συμφωνήσει στον τρόπο που θα συνασπισθούν, ενώ στόχος τους είναι να προσελκύσουν και μεμονωμένες προσωπικότητες από τον κεντροαριστερό χώρο, κάτι που επαναλαμβάνει σε όλες τους τις συνεντεύξεις ο κ. Στ. Μάνος. 
Κατά τις ίδιες πηγές, δεν αποκλείεται του συνασπισμού Δημοκρατική Συμμαχία - Δράση - Φιλελεύθερη Συμμαχία να ηγηθεί τρίτο πρόσωπο, αν και οι περισσότεροι θεωρούν πιθανότερο οι κ. κ. Μάνος και Μπακογιάννη να «εγκαινιάσουν» μια μορφή συναρχηγίας, μοιραζόμενοι την ευθύνη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του νέου σχήματος. Αλλωστε η επανάληψη των εκλογών με λίστα και όχι με σταυροδοσία διευκολύνει όλα αυτά να είναι μη απολύτως ευκρινή. Και τούτο, διότι αμφότεροι απλώς θα ηγηθούν των ψηφοδελτίων σε κάποιες περιφέρειες που εκτιμούν ως βέβαιο ότι ο συνασπισμός τους θα εκλέξει βουλευτές. 
Με τα δεδομένα αυτά, μάλλον εκλείπει η περίπτωση επανάκαμψης των δύο στη Ν. Δ. όπως φημολογήθηκε στις αρχές της εβδομάδος. Ακόμη και μετά το νέο προσκλητήριο που απηύθυνε την Παρασκευή ο κ. Σαμαράς στις ηγεσίες των συγγενών του κομμάτων, το περιβάλλον της κ. Μπακογιάννη χαρακτήριζε πάρα πολύ δύσκολο να να συμβεί κάτι τέτοιο. 
Ο δε κ. Μάνος είχε αποκλείσει ήδη από την Τρίτη κάθε περίπτωση επιστροφής του στη Ν. Δ. υπό τη σημερινή της ηγεσία, λέγοντας ότι θα το σκεφτόταν μόνον στην περίπτωση που π. χ. επέστρεφε ο Κ. Καραμανλής και επιχειρούσε ένα ιδεολογικό άνοιγμα του κόμματός του στο πρότυπο της ΕΡΕ... 
Οπως προαναφέρθηκε, στο νέο σχήμα καταβάλλεται προσπάθεια να ενταχθούν και πρόσωπα από την μετριοπαθή Κεντροαριστερά. Είναι ωστόσο εξαιρετικά αμφίβολο αν ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί, δεδομένου ότι στελέχη που ανήκουν σε αυτόν τον χώρο, όπως π. χ. ο κ. Γ. Φλωρίδης, εκτιμούν ότι η πόλωση που θα δημιουργηθεί στο εξής, κυρίως ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν. Δ., θα αποδυναμώσει όλα τα μικρότερα κόμματα. Και κυρίως αυτά που κινούνται στον λεγόμενο μεταρρυθμιστικό χώρο, λόγω της ανησυχίας των ψηφοφόρων τους για τη μεγάλη πιθανότητα επικράτησης της «κυβερνητικής» πρότασης του κ. Αλ. Τσίπρα. 
Στη συμμαχία Μπακογιάννη - Μάνου είναι βέβαιο, τέλος, ότι δεν θα συμπράξει ο κ. Θάνος Τζήμερος. Ο επικεφαλής της Δημιουργίας Ξανά που έλαβε 2,1% έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένος από το αποτέλεσμα της κάλπης. Σε όλες τις εμφανίσεις του όχι μόνον δηλώνει την άρνησή του να συμπράξει, ως κόμμα, με τα δύο συγγενή του, αλλά εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι η Δημιουργία θα εισέλθει στη Βουλή ακριβώς διότι δικαιώθηκε η επιλογή της να μην έχει στις τάξεις της κανέναν πρώην πολιτικό. Με το σκεπτικό αυτό άλλωστε, απηύθυνε δημόσια έκκληση σε όσα στελέχη, κυρίως της Δράσης, ασπάζονται τις απόψεις του να στρατευθούν με τη Δημιουργία, αλλά μέχρι χθες δεν υπήρχε ανάλογη ανταπόκριση. 
Κάπως έτσι οδεύει ο μεταρρυθμιστικός χώρος στις νέες κάλπες, ελπίζοντας να μην επιβεβαιωθεί αυτό που είχε πει κάποτε ο Ηλίας Ηλιού. Οτι δηλαδή στην πολιτική σπανίως 1 + 1 κάνουν 2 κι ότι σε συνθήκες πόλωσης συνηθέστερα 1 + 1 κάνουν 1 ή και 0...

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για την πολιτική επικαιρότητα στην Ελλάδα πατώντας εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου