Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Γ. Οικονόμου: Πρόσκληση συνεννόησης σε πολιτικά πρόσωπα

Γ. Οικονόμου: Πρόσκληση συνεννόησης σε πολιτικά πρόσωπα
  
 
Ανοικτή πρόσκληση συνεννόησης και συνεργασίας χωρίς όρους και προαπαιτούμενα σε δυνάμεις που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και που όπως αναφέρει  «υπάρχουν σήμερα στα παλαιά κόμματα», απευθύνει μέσω του BriefingNews ο Γιάννης Οικονόμου.
Πρόκειται για κίνηση που κάνει για πρώτη φορά ο  Γραμματέας της Κ.Ε. της Δημοκρατικής Συμμαχίας διαμορφώνοντας νέα δεδομένα στο δημόσιο διάλογο που δεν αποκλείεται να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις.

Μάλιστα ο κ. Οικονόμου προβλέπει αναδιάταξη δυνάμεων στο πολιτικό σκηνικό, δηλώνει βέβαιος ότι το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη θα μπει στη Βουλή και εκτιμά ότι οι εκλογές θα γίνουν σίγουρα μετά το Φεβρουάριο.
Παράλληλα τονίζει ότι η Ντόρα Μπακογιάννη δεν έκανε στροφή σε καμία από τις θέσεις της σε αντίθεση με άλλες πολιτικές δυνάμεις ενώ αφήνει αιχμές για τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά απέναντι στην εθνική γραμμή της χώρας στο Σκοπιανό όπως αυτή εκφράστηκε στο Βουκουρέστι υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.

Επιπλέον χαρακτηρίζει άδικο για τη Ντόρα Μπακογιάννη και την παράταξη το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών το 2009.



Τέλος δεν σχολιάζει τα σενάρια που μιλούν για επάνοδο του Κώστα Καραμανλή σε κεντρικό ρόλο εκφράζοντας όμως την άποψη ότι ο πρώην πρωθυπουργός παραμένει ενεργός στον πολιτικό βίο.

Ερ: Κύριε Οικονόμου έχετε διατελέσει πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, έχετε διανύσει μακρά πορεία στη Ν.Δ, σήμερα γιατί είστε στη Δημοκρατική Συμμαχία;

Απ: Γιατί μέσα στη Δημοκρατική Συμμαχία εκφράζονται πιο αυθεντικά οι αξίες, οι αρχές και οι λόγοι για τους οποίους μπήκα στην πολιτική. Η Δημοκρατική Συμμαχία είναι σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης το κόμμα που με μεγάλους βαθμούς ελευθερίας, μπορεί να λέει τα πράγματα με το όνομά τους, να μην έχει το άγχος της πολυσυλεκτικότητας και του στρογγυλέματος και να εκφράζει αυθεντικά τη γραμμή της κοινής λογικής που νομίζω είναι η απαραίτητη προσέγγιση για να ξανασχεδιάσουμε την Ελλάδα.

Κοινή λογική,  αλήθειες , σχέδιο και καθαρές κουβέντες για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της.


Ερ: Γνωρίζετε ότι οι νέοι αντιμετωπίζουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία με δυσπιστία τους πολιτικούς. Τους θεωρούν διεφθαρμένους και ψεύτες ενώ αντίστοιχες απόψεις εκφράζουν και για τα κόμματα. Πως τους απαντάτε;

Απ: Όχι μόνο με  δυσπιστία, αλλά και με θυμό και με απαξίωση. Και να σας πω και κάτι , αν σκεφτεί κανείς μέσα σε ποιο περιβάλλον ζουν οι νέοι άνθρωποι σήμερα, είναι δύσκολο να μην τους δικαιολογήσεις για αυτή τους την αντίληψη.

Ελπίζω αυτός ο θυμός, όχι στην αποχή και τους γενικευμένους αφορισμούς, αλλά στο να αντικαταστήσουν αυτό το πολιτικό σύστημα και κυρίως αυτό το μοντέλο άσκησης  πολιτικής με κάτι διαφορετικό.

Και το λέω αυτό γιατί όπως και να έχουν τα πράγματα, ο τόπος αυτός κάπως πρέπει να κυβερνηθεί.

Εμείς στη Δημοκρατική Συμμαχία υποστηρίζουμε ότι είναι η ώρα οι δημιουργικές δυνάμεις  αυτού του τόπου να βγουν μπροστά. Είναι ώρα να προκύψουν στην πολιτική άνθρωποι που δεν θα την αντιλαμβάνονται ως διαδικασία κοινωνικής ανέλιξης, ούτε θα επενδύουν στο λαμπερό τους πρόσωπο, στο ωραίο τους κορμί ή στις ισχυρές τους γνωριμίες.

Αλλά στην διάθεση και κυρίως στην ικανότητα τους να αναμετρηθούν με τα δύσκολα. Άνθρωποι με αξίες και αρχές που θα μπορέσουν να πείσουν μια κοινωνία απελπισμένη και τρομοκρατημένη να ακουμπήσει πάνω τους.

Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της Ντόρας Μπακογιάννη. Να κάνει , παραχωρώντας χώρο και ρόλο, την Δημοκρατική Συμμαχία γέφυρα με νέες δυνάμεις και κυρίως νέες ιδέες στο χώρο της πολιτικής


Ερ: Τι λέτε στους Έλληνες που αγωνιούν πότε επιτέλους θα σταματήσουν οι απολύσεις, τα λουκέτα, οι μειώσεις των μισθών;

Απ:  Αυτή είναι η πιο δύσκολη ερώτηση που καλείται να απαντήσει ο οποιοσδήποτε συζητά με κόσμο. Είναι πραγματικά δύσκολο να απαντήσεις σε ανθρώπους που βλέπουν τη ζωή τους να ποδοπατείται από τα μέτρα και είναι μια ερώτηση που δεν μπορεί να καλυφθεί απόλυτα με ιδεολογικού τύπου προσεγγίσεις.

Εμείς πιστεύουμε στην Ελλάδα, τις δυνατότητες του λαού της και κυρίως στην ιστορική του αρετή να μην παραδίνεται αλλά να  αγωνίζεται να κερδίζει και να επιβιώνει. Η επόμενη περίοδος χωρίζεται σε δύο φάσεις.

Η πρώτη αφορά την προσπάθεια; Για την οριστική αποφυγή της χρεοκοπίας και της επιστροφής στην δραχμή. Και η δεύτερη τον οικονομικό και παραγωγικό επαναπροσανατολισμό της χώρας.

Η επιτυχία της πρώτης φάσης, που προυποθέτει την μείωση του κράτους και της παρέμβασης του στην οικονομία, το νοικοκύρεμα και τον περιορισμό της σπατάλης,  θα εξασφαλίσει το ότι θα παραμείνουμε μια δημοκρατία αστικού τύπου και θα μας επιτρέψει να βασισθούμε σε δομές μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία της ουσιαστικής μας αναγέννησης.

Η δεύτερη είναι η φάση της δημιουργίας, της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα, της διεκδίκησης του ρόλου του αναπτυξιακού βραχίονα της ΕΕ σε τομείς όπως η γεωργία, η ναυτιλία, ο τουρισμός και η ενέργεια.

Με έμφαση σε μια παιδεία που θα μορφώνει ουσιαστικά και θα  ανοίγει δρόμους καινοτομίας και ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας. Με επενδύσεις που θα φέρουν δουλειά και εισόδημα.

Όλα αυτά είναι κομμάτι μια δύσκολης ανηφόρας που έχουμε  μπροστά μας. Ακόμα όμως και σε αυτή την ανηφόρα μπορούν να υπάρξουν στοχευμένες πολιτικές που θα κάνουν τις θυσίες λιγότερο επώδυνες κυρίως για αυτούς που είναι οι πιο αδύνατοι ή εκείνοι που πρέπει να στηριχθούν περισσότερο.

Για παράδειγμα το κράτος ξοδεύει κάθε χρόνο περίπου 85 δις ευρώ χωρίς τους τόκους. Είναι τραγικό ότι δεν μπορούν μέσα σε αυτά τα 85 δις, 715 εκ ευρώ που είναι το κόστος του ΕΚΑΣ ή χρήματα που θα στηρίξουν παραπάνω τους εκπαιδευτικούς ή τους αξιωματικούς των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.


Ερ: Εκλογές πότε βλέπετε;

Απ: Όταν οριστικά αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος αποβολής της χώρας από τη ζώνη του ευρώ. Καθαρές κουβέντες. Εμείς πιστεύουμε ότι  αυτός ο κίνδυνος είναι ακόμη υπαρκτός.

Όταν αυτός ο κίνδυνος ουσιαστικά αποτραπεί που ήταν και η βασική αιτία για την οποία έγινε η κυβέρνηση Παπαδήμου, τότε προφανώς θα πάμε σε εκλογές εξηγώντας στον κόσμο με σαφήνεια και ειλικρίνεια ποιο  θα είναι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε μέσα σε επόμενα χρόνια και ζητώντας τη ψήφο του μέσα σε αυτό το πλαίσιο.


Ερ: Χρονοδιάγραμμα για την ώρα των εκλογών έχετε;

Απ: Σε κάθε περίπτωση μετά τον Φεβρουάριο γιατί οι εξελίξεις δείχνουν η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και η δανειακή σύμβαση δεν θα έχει προλάβει να υλοποιηθεί μέχρι τότε. Οι εκλογές θα γίνουν εντός του εξαμήνου του 2012.

Έχει σημασία οι επόμενες εκλογές να μην αποτελέσουν  αφετηρία καινούργιας πολιτικής ανωμαλίας κάτι που θα συμβεί και μετά από εκλογές αν δεν έχει εξασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στην ευρώζωνη.

Έχει σημασία ο πολιτικός κόσμος στην προεκλογική περίοδο να ζητήσει τη ψήφο των πολιτών για συγκεκριμένα πράγματα. Η πολιτική αντιπαράθεση να γίνει με όρους αληθινής ζωής. Το έργο «λεφτά υπάρχουν» ή ότι ο ένας είναι η «απόλυτη λύση» και ο άλλος η απόλυτη «καταστροφή» δεν πρέπει να ξανανεβεί στην χώρα μας


Ερ: Εκτιμάτε ότι ήρθε το τέλος των μονοκομματικών κυβερνήσεων;

Απ: Ναι, φυσικά. Είναι η ώρα ο κύκλος των μονοκομματικών κυβερνήσεων, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα να διακοπεί.

Ερ: Η Δημοκρατική Συμμαχία θα είναι στην επόμενη Βουλή;

Απ: Θα είναι σίγουρα στην επόμενη Βουλή και πιστεύουμε με ποσοστό τέτοιο που θα την καθιστά πολύ σημαντικό παίκτη του επόμενου πολιτικού σκηνικού ώστε να μη μπορεί το βέτο του κ. Σαμαρά αυτή τη φορά να την αφήσει εκτός κυβερνητικού κάδρου.

Το λέω αυτό γιατί η Δημοκρατική Συμμαχία και η Ντόρα Μπακογιάννη είναι το πρώτο κόμμα που υποστήριξε την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, σήμερα είναι το μόνο κόμμα που στηρίζει αυτή την κυβέρνηση χωρίς να συμμετέχει.

Και δεν συμμετέχουμε γιατί οι φόβοι και οι εμμονές του κ. Σαμαρά τον οδήγησαν να βάλει βέτο στη δική μας συμμετοχή. Εμείς βεβαίως είμαστε ευτυχείς που δεν συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση 49 ανθρώπων όπου στο ΠΑΣΟΚ ασχολούνται με την επόμενη ημέρα και στην αξιωματική αντιπολίτευση πως θα υπηρετήσουν τη γραμμή, Ιανού  που έχει επιβάλλει ο κ. Σαμαράς, και στο ΛΑΟΣ απλώς να ζουν τον μύθο τους.


Ερ: Πως χαρακτηρίζετε αυτή την απόφαση του κ. Σαμαρά – αν έγινε έτσι όπως τουλάχιστον μάθαμε από την κα Μπακογιάννη σύμφωνα με σχετική ενημέρωσή της από τον κ. Παπανδρέου; Θέλω να μου απαντήσετε φέρνοντας στη μνήμη σας ότι και η κα Μπακογιάννη επί σειρά ετών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εποχής, έβαζε βέτο για την επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά μέχρι το 2004 οπότε άναψε επ’αυτού κι εκείνη πράσινο φως...

Απ: Εγώ δεν ξέρω να ασκούσε κανένα βέτο. Εγώ ξέρω ότι όταν ο αρχηγός της ΝΔ και πρωθυπουργός εκείνη την περίοδο αποφάσισε να εντάξει ανθρώπους και όλο το δυναμικό της παράταξης να το βάλει σε μια γραμμή, έπραξε αυτό που νόμιζε και δεν πιστεύω ότι υπήρχαν βέτο. Αυτά άλλωστε  μαθαίνονται. Δεν μένουν  μυστικά. Τώρα για αυτό που με ρωτάτε νομίζω ότι είναι κίνηση κατώτερη των περιστάσεων.

Δεν νομίζω ότι την ώρα που πρέπει να συνενώσουμε δυνάμεις  περισσεύει κανένας. Αυτά είναι μικροκομματισμοί  που δεν είναι άξιοι των περιστάσεων και της κρισιμότητας της κατάστασης για τη χώρα.

Ξεκάθαρα πάντως εμείς ό,τι είναι να κάνουμε για την επιτυχία της κυβέρνησης, θα το κάνουμε.


Ερ: Τι έχετε να πείτε για διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν και μιλούν περί διάσπασης των δύο μεγάλων κομμάτων;

Απ: Δεν θέλω να μιλήσω για το τι γίνεται στα δύο μεγάλα κόμματα. Μπορώ όμως να σας πω ότι η Δημοκρατική Συμμαχία απέδειξε ότι είναι ίσως το μοναδικό κόμμα που δεν αντιμετωπίζει κρίση ταυτότητας.

Σ’αυτούς τους 18 μήνες ό,τι λέμε το υπηρετήσαμε, το στηρίξαμε και το ψηφίσαμε με συνέπεια. Τον τελευταίο μήνα που είχαμε τις εξελίξεις με την κυβέρνηση Παπαδήμου η Δημοκρατική Συμμαχία και η πρόεδρός μας η Ντόρα Μπακογιάννη, είμασταν οι μόνοι που δεν αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε τίποτα από όσα λέγαμε.


Ερ: Αφήνετε έτσι σαφείς αιχμές ότι άλλοι αναγκάστηκαν να κάνουν στροφή...

Απ: Πάντως εμείς δεν αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε τίποτα και ο κόσμος θυμάται  υπάρχουν και ηχητικά ντοκουμέντα, δόξα το θεό!

Ερ: Βλέπετε αναδιατάξεις και σε επίπεδο προσώπων;

Απ: Αναμφισβήτητα σηματοδοτούνται τέτοιες αναδιατάξεις. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Δείτε τώρα. Στην αξιωματική αντιπολίτευση υπήρχε ένας κόσμος τον οποίο τον είχες οδηγήσει στα κάγκελα του αντιμνημονίου.

Τον παραμύθιαζαν  με την προσέγγιση ότι υπάρχει λύση ή λεφτά στη Ρωσία, την Κίνα και τη Βραζιλία και όσοι έδιναν μάχη για την παραμονή της Ελλάδας εντός της Ευρώπης και για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών τους έλεγες ότι ήταν δεκανίκια της κυβέρνησης και εκπρόσωποι της τρόικας και των δανειστών.

Ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη, ότι τα παιχνίδια τελείωσαν και ότι οι κορώνες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν άλλη ανοχή και έρχεσαι και κάνεις στροφή 180 μοιρών.

Αυτό δημιουργεί σύγχυση στον κόσμο. Αισθάνεται ότι εξαπατήθηκε.

Η κοινωνία είναι ένα καζάνι που βράζει ένθεν κακείθεν.


Ερ: Και που μπορεί να οδηγήσει αυτό;

Απ: Εγώ έχω να σημειώσω πάντως το εξής: Η ανασύνταξη του μεταρρυθμιστικού πόλου και η κοινή πορεία των δυνάμεων που πιστεύουν αυθεντικά στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, είναι βασικό ζητούμενο και για την πολιτική και για την πατρίδα.

Τέτοιες δυνάμεις υπάρχουν σήμερα και στα παλαιά κόμματα – όπου ασφυκτιούν κάτω από καθεστώς λαϊκισμού και ηγεμονισμού – και σε κινήσεις πολιτών. Η Ντόρα Μπακογιάννη, η Δημοκρατική Συμμαχία, είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε στην κατεύθυνση αυτή, με ειλικρίνεια και με διάθεση να τα συζητήσουμε όλα χωρίς όρους και προαπαιτούμενα αλλά με μοναδικό κριτήριο τη δημιουργία μιας δυνατής ευρωπαϊκής Ελλάδας με κανόνες και ευκαιρίες για όλους.


Ερ: Την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης για το Σκοπιανό πως την είδατε;

Απ: Η απόφαση του Δικαστηρίου είναι μια εξέλιξη που δεν μπορεί να την χαρακτηρίσει κανείς καλή αλλά δεν νομίζω ότι είναι κάτι που είναι τραγικό ή σε οδηγεί να αλλάξεις τη γραμμή πλεύσης σου. Το Δικαστήριο αποφάσισε έτσι όπως αποφάσισε και εγώ δεν είμαι νομικός. Εγώ ξέρω ότι στο Βουκουρέστι η Ελλάδα έπεισε. Ο Κώστας Καραμανλής ως πρωθυπουργός και η Ντόρα Μπακογιάννη ως υπουργός Εξωτερικών κατάφεραν και έπεισαν τις χώρες του ΝΑΤΟ να πουν ότι δεν θα μπουν τα Σκόπια στη Συμμαχία αν δεν λυθεί το θέμα της ονομασίας.

Ήταν μεγάλη επιτυχία. Θυμάμαι τον πρόεδρο Σαρκοζί στη Βουλή των Ελλήνων να λέει πολύ καθαρά ότι δεν υπάρχει δρόμος για τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ ή την ΕΕ αν δεν τακτοποιήσουν το θέμα του ονόματος με την Ελλάδα.

Συνιστούσε πανηγυρική δικαίωση των θέσεων της Ελλάδας, της τακτικής και της στρατηγικής μας και θεωρώ αδιανόητο να υπάρξει έλληνας πολιτικός που δεν θα τοποθετηθεί με σαφήνεια και καθαρότητα υπέρ αυτής της εθνικής γραμμής, δηλαδή υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Πρόκειται για εθνική επιτυχία του τότε πρωθυπουργού και της τότε υπουργού Εξωτερικών.


Ερ: Θεωρείτε ότι υπάρχουν φωνές που θα περιμένατε να έχουν στηρίξει αυτή την εθνική θέση στο Σκοπιανό και δεν το έχουν κάνει;

Απ: Ελπίζω να μην υπάρχουν αλλά δεν ακούω και να το λένε καθαρά. Για παράδειγμα εγώ θα περίμενα και από στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης, από τον πρώην πρωθυπουργό, τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, και από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κόψουν την όρεξη οποιουδήποτε φαντάζεται ότι μπορεί να ξανανοίξει το θέμα με αλλαγή της ελληνικής θέσης γύρω από αυτή την ιστορία.

Η κοινή γραμμή είναι εκεί, είναι κόκκινη γραμμή της ελληνικής Πολιτείας, του ελληνικού κράτους. Είναι μια τεράστια εθνική επιτυχία, υπήρξε και ανακοίνωση του ΝΑΤΟ μετά την απόφαση του Δικαστηρίου. Είναι αδιανόητο να μην τοποθετηθεί κάποιος καθαρά υπέρ αυτής της εθνικής γραμμής και δεν θέλω να φανταστώ ότι δεν τοποθετείται επειδή ήταν μια επιτυχία που συνέβη επί πρωθυπουργίας και υπουργίας δύο συγκεκριμένων προσώπων. Αυτό θα ξεπερνούσε σε μικρότητα οτιδήποτε.


Ερ: Όσα ακούγονται περί επανόδου του Κώστα Καραμανλή σε κεντρικό ρόλο στην πολιτική σκηνή πως τα βλέπετε;

Απ: Δεν θέλω να σχολιάσω τέτοιου είδους σενάρια, και αυτό γιατί ανεξάρτητα με το πώς το βλέπει ή τι πιστεύει ο καθένας αν ο Καραμανλής  το θελήσει και το αποφασίσει φυσικά και μπορεί να επανέλθει. Από εκεί και πέρα μιλάμε για έναν άνθρωπο  που ήταν πολλά χρόνια αρχηγός της ΝΔ, κατάφερε να ενώσει την παράταξη σε όλο της το εύρος, ψηφίστηκε δύο φορές πρωθυπουργός.

Είναι αυτονόητο ότι προσωπικότητες και πολιτικοί σαν τον Κώστα Καραμανλή παραμένουν ενεργοί στην πολιτική ζωή του τόπου και ο καθένας σ’αυτό το ρόλο «ενεργός» δίνει όποια ερμηνεία θέλει…


Ερ: Σήμερα δύο χρόνια μετά, πως κρίνετε το αποτέλεσμα στην κούρσα διαδοχής του 2009;

Απ:  Πιστεύω ότι ήταν άδικο και για τη Ντόρα Μπακογιάννη και για την παράταξη.

Ερ: Θέλετε να μου πείτε η ΝΔ θα ήταν διαφορετική αν είχε κερδίσει η κα Μπακογιάννη;

Απ: Η ΝΔ θα ήταν Ν.Δ.

Ερ: Δηλαδή σήμερα τι είναι;

Απ: Η παρέα που την διοικεί σήμερα την έχει κάνει  κάτι  άλλο, διαφορετικό, φοβικό και μικρότερο -και δεν αναφέρομαι μόνο σε  αριθμούς-, από αυτό που η παράταξη ήταν κάποτε..

Ερ: Το δικό σας μέλλον στην πολιτική πως το φαντάζεστε; Επόμενος στόχος σας είναι να εκλεγείτε βουλευτής;

Απ: Στόχος όλων μας είναι  να βάλουμε  τη Δημοκρατική Συμμαχία στη Βουλή. Και να γίνει καταλύτης για τις σαρωτικές αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος.  Προσωπικά και από το   θεσμικό μου  ρόλο στο κόμμα και φυσικά από πολιτική επιλογή θα είμαι έτσι κι αλλιώς στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στον καιρό τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου