Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΑΝ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ…

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΑΝ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ…

Ας πάει και κανένας υπουργός σπίτι του!

Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011
Μεγαλύτερo μέγεθοςΑρχικό μέγεθοςΜικρότερo μέγεθος
Συνέντευξη στη Μαρίνα Αποστολοπούλου
«Ο κ. Παπαδήμος, έχει σημαντικά εσωτερικά προβλήματα στην κυβέρνησή του, γι’ αυτό και ξεκάθαρα αν χρειαστεί θα πρέπει να στείλει και κανέναν από τους υπουργούς του στο σπίτι του, αν δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του».
Τα παραπάνω δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξή της στην «Ε» η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία υπογραμμίζει με έμφαση ότι είναι μονόδρομος η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου αυτής της κυβέρνησης γιατί άλλα περιθώρια αποτυχίας δεν υπάρχουν.
Η πρόεδρος της ΔΗΣΥ, η οποία σήμερα επισκέπτεται τη Λάρισα, διατυπώνει επίσης την άποψη ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση συνεργασίας αποτελεί και το τέλος του πολιτικού συστήματος, όπως το γνωρίζαμε μέχρι χθες και εκτιμά ότι ο κύκλος των μονοκομματικών κυβερνήσεων έκλεισε, αφού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μας έπεισαν ότι δεν μπορούν μόνοι τους. Η νέα πολιτική πραγματικότητα θα διαμορφώνεται στη βάση ευρύτερων συνεργασιών κομμάτων και προσώπων, επισημαίνει. Ενώ, σχολιάζει ότι σκέψεις περί αυτοδυναμίας είναι…«αέρας φρέσκος».

Η Ντόρα Μπακογιάννη κατηγορεί εξάλλου, για «επίδειξη τζάμπα μαγκιάς» τη ΝΔ ως προς την αντιμνημονιακή πολιτική που ακολουθούσε παρατηρώντας: «Δεν έχει καμιά λογική να διαγράφεις εμένα, πριν από ενάμιση χρόνο, γιατί ψήφισα την πρώτη δόση και τώρα μετά «βαΐων και κλάδων» να ψηφίζεις την 6η δόση και να συμμετέχεις και να συγκυβερνάς για αυτή. Πρόκειται για μία επική κωλοτούμπα, ολυμπιακών διαστάσεων».
Πάντως δεν αποκλείει μία κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ υπό προϋποθέσεις και βάσει προγραμματικών συγκλήσεων, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι η ΔΗΣΥ θα μπει στην επόμενη Βουλή και μάλιστα με ισχυρή παρουσία.
Αναφορικά δε με την ημερομηνία των εκλογών, επισημαίνει ότι δεν θα είναι η 19η Φεβρουαρίου γιατί ο χρόνος δεν επαρκεί, συμπληρώνοντας:
«Δεν έγινε και τίποτα λοιπόν αν πάνε πιο πίσω οι εκλογές».
Σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση της Χάγης για το βέτο του Βουκουρεστίου στα Σκόπια, όταν η ίδια ήταν υπουργός Εξωτερικών η κ. Μπακογιάννη δηλώνει: «Ήταν εθνική επιτυχία ανεκτίμητης αξίας για την οποία είμαι περήφανη».
Ενώ για το μέλλον της χώρας είναι σαφής:
«Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή. Ανήκει στην Ευρώπη και οφείλει να προσπαθήσει, να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα των χωρών της Ευρωζώνης. Ισότιμο μέλος στις χώρες του ευρώ» υπογραμμίζοντας πάντως εμφατικά ότι η χώρα μας είναι ολοκληρωτικά απούσα από τις εξελίξεις για το μέλλον της ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας επισημαίνει στο πλαίσιο της συνέντευξης τα ακόλουθα:
* Η κυβέρνηση Παπαδήμου, κ. πρόεδρε κλείνει σχεδόν ένα μήνα ζωής. Πώς βλέπετε τη μέχρι τώρα πορεία της με τη συνύπαρξη τριών κομμάτων σε αυτή και αν εκτιμάτε ότι θα εκπληρώσει τους στόχους για τους οποίους δημιουργήθηκε.
- Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας κ. Αποστολοπούλου και ας μην προσπαθούμε να στρογγυλέψουμε γωνίες. Τα κόμματα αναγκάστηκαν να συγκροτήσουν την κυβέρνηση συνεργασίας. Δεν την ήθελαν αλλά υποχρεώθηκαν. Και υποχρεώθηκαν επειδή κατάλαβαν πως με την τακτική τους μέχρι εκείνη τη στιγμή μόνο πιο κοντά στον γκρεμό πηγαίναμε. Έπρεπε να φθάσουμε ένα βήμα πριν την καταστροφή, για να κάνει το παλιό πολιτικό σύστημα την υπέρβασή του και να πράξει το αυτονόητο. Να συνεργαστεί και να συμφωνήσει, σε 5-10 αυτονόητες ανάγκες. Και αυτό το λέει η Δημοκρατική Συμμαχία, που και εδώ κι ένα χρόνο μιλά για την ανάγκη συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων και είμαστε και το μοναδικό κόμμα που στηρίζουμε την κυβέρνηση Παπαδήμου, χωρίς να συμμετέχουμε σε αυτήν. Όμως, αν κάτι δεν το επιθυμείς και ακόμα περισσότερο αν δεν έχεις την πολιτική κουλτούρα να το στηρίξεις, το μόνο που καταφέρνεις είναι να το υπονομεύεις. Έτσι λοιπόν, καταλήξαμε σε μια κυβέρνηση συμβιβασμού με 50 υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς, την ώρα που η γειτονική Ιταλία των 70 εκατ. πολιτών συγκρότησε κυβέρνηση συνεργασίας με 15 άτομα. Παράλληλα, από τη μία ο ένας εταίρος της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ, άνοιξε τον κύκλο της διαδοχής, οπότε και οι υπουργοί του αμφιταλαντεύονται μεταξύ του ρόλου του δελφίνου και του ρόλου του υπουργού, ασχολούμενοι περισσότερο με τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ και λιγότερο με την πορεία της χώρας και του υπουργείου τους. Από την άλλη πλευρά, η Νέα Δημοκρατία, τώρα που αναγκάστηκε να προσγειωθεί απότομα στη σκληρή πραγματικότητα, αφήνοντας κατά μέρος τη λαϊκίστικη αντιμνημονιακή ρητορεία της, προσπαθεί να το παίξει αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ή συμμετέχεις σε μια κυβέρνηση και στηρίζεις ή διαφωνείς και βγαίνεις όμως και το λες. Απλά και καθαρά. Ο κ. Παπαδήμος λοιπόν, έχει σημαντικά εσωτερικά προβλήματα στην κυβέρνησή του, γι’ αυτό και ξεκάθαρα αν χρειαστεί θα πρέπει να στείλει και κανέναν από τους υπουργούς του στο σπίτι του, αν δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του. Πάρα ταύτα, είναι μονόδρομος η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου αυτής της κυβέρνησης και θέλω να πιστεύω πως θα πρυτανεύσει η λογική από όλους γιατί άλλα περιθώρια αποτυχίας δεν έχουμε.
ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΝ κ. ΣΑΜΑΡΑ
* Ανήκετε σε αυτούς που ψήφισαν υπέρ του Μνημονίου και αυτή υπήρξε και η αφορμή για την απομάκρυνσή σας από τη Νέα Δημοκρατία. Σήμερα η ΝΔ εκ των πραγμάτων αναγκάστηκε να συμμετάσχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα το οποίο έχει μνημονιακό υπόβαθρο, επιμένοντας πάντως ότι χρειάζονται σημαντικές αλλαγές πολιτικής. Το σχόλιό σας.
- Επί της ουσίας η Νέα Δημοκρατία, αναγκάστηκε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνεργασίας, γιατί πολύ απλά τελείωσε ο χρόνος που είχε να κοροϊδεύει τους πολίτες τάζοντας εύκολες λύσεις και κάνοντας επίδειξη της «τζάμπα» μαγκιάς προς τους Ευρωπαίους. Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν έχει καμιά λογική να διαγράφεις εμένα, πριν από ενάμιση χρόνο, γιατί ψήφισα την πρώτη δόση και τώρα μετά «βαΐων και κλάδων» και να ψηφίζεις την 6η δόση και να συμμετέχεις και να συγκυβερνάς για αυτή. Δεν είναι απλό, να έχεις δημιουργήσει την εικόνα του αντιμνημονιακού, να έχεις κάνει προεκλογική εκστρατεία στις περιφερειακές εκλογές με τη σημαία του αντιμνημονιακού αγώνα και τώρα να κάνεις μια επική κωλοτούμπα, ολυμπιακών διαστάσεων. Όσα ισχυριζόταν η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας κατέρρευσαν. Ο μύθος της «επαναδιαπραγμάτευσης» και οι εναλλακτικές παρεμβάσεις, εγκαταλείφτηκαν τις προηγούμενες μέρες και πλέον αντικαταστάθηκαν από το «θα προσπαθήσω να πείσω την τρόικα». Ακόμα και στον προϋπολογισμό, που εγκρίθηκε από τη νέα κυβέρνηση και συνυπογράφηκε από τον κ. Μουρμούρα, δεν έγινε καμία προσπάθεια από τη Νέα Δημοκρατία να παρέμβει και να αλλάξει κάτι. Ούτε το χαράτσι της ΔΕΗ που αποτελεί απαράδεκτο κεφαλικό φόρο, προκειμένου να μην αναγκαστεί να υιοθετήσει αυτό που λέμε εμείς, για κατάργηση του ειδικού τέλους και εξοικονόμηση των χρημάτων από ισοδύναμες δημοσιονομικές παρεμβάσεις στις δαπάνες του κράτους και στις παροχές στους κομματικούς στρατούς. Τώρα λοιπόν, προσπαθεί να πείσει όμως κανένας δεν τον πιστεύει. Και αυτό, μαζί με το «λεφτά υπάρχουν» του κ. Παπανδρέου πρέπει να αποτελέσουν μάθημα για το πολιτικό μας σύστημα. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, ο φθηνός λαϊκισμός και η δημαγωγία καταρρέουν και πλέον, μέσα στην κρίση, κανένας δεν μπορεί να πολιτεύεται όπως χθες μοιράζοντας υποσχέσεις και τάζοντας λαγούς με πετραχήλια γιατί δεν τα πιστεύει ο κόσμος πια. Όπως και να έχει, εμείς καλωσορίζουμε στη λογική τον κ. Σαμαρά και θεωρούμε θετική εξέλιξη τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση.
ΑΕΡΑΣ ΦΡΕΣΚΟΣ ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΩΝ…
* Αν και διατυπώνονται διαφωνίες μεταξύ των εταίρων του κυβερνητικού σχήματος ως προς τον χαρακτηρισμό του -«μεταβατική» η «συγκυβέρνηση»- ωστόσο, πρόκειται σε κάθε περίπτωση για συνεργασία. Στο πλαίσιο διαφόρων δημοσκοπήσεων, εκφράζεται η άποψη ενός σημαντικού μέρους των ψηφοφόρων, ότι η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, θα πρέπει να είναι μία κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς η κρισιμότητα των γεγονότων έχει ξεπεράσει τα στενά όρια ενός κόμματος. Ποια είναι η άποψή σας;
Επίσης, ήθελα να σας ρωτήσω αν συμμερίζεστε την άποψη ότι έχει έρθει το τέλος του δικομματισμού;
- Ακούστε, για να είμαστε συγκεκριμένοι και να μην λέμε πράγματα που ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Δεν υπάρχουν συνταγματικά μεταβατικές και «ειδικού σκοπού» κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση έχει ψήφο εμπιστοσύνης από μια συντριπτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ο κ. Παπαδήμος είναι πρωθυπουργός με ακέραιες ευθύνες και αρμοδιότητες. Αυτά για να μην αποπροσανατολιζόμαστε. Από εκεί και πέρα, τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση οφείλουν να σεβαστούν και τους Έλληνες πολίτες που απαιτούσαν τη συνεννόηση. Αλλά και τον κ. Παπαδήμο που μπροστά του έχει ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο για την ανάκτηση μέρους της καταρρακωμένης αξιοπιστίας της χώρας μας στο εξωτερικό. Οι Έλληνες, θέλουν να σωθεί η χώρα. Αυτό τους ενδιαφέρει. Ρωτήστε ένα νέο αγρότη, εδώ στη Λάρισα, αδιαφορεί παντελώς για την τύχη του Σαμαρά ή του Παπανδρέου ή τη δική μου. Τον απασχολεί μόνο πώς θα μπορέσει να παράγει και να ζήσει την οικογένειά του. Πώς δεν θα γίνουν στάχτη όσα έφτιαξε ή παρέλαβε από τους γονείς του.
Στη Δημοκρατική Συμμαχία, όπως σας είπα ήδη, εδώ και ένα χρόνο, φωνάζαμε για την ανάγκη συνεργασίας, τουλάχιστον των υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων της χώρας που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία και στην παραμονή της Ελλάδας στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης. Όσο κι αν κατηγορηθήκαμε επιμείναμε και στο τέλος εισακουστήκαμε. Κανένα από τα παλιά κόμματα δεν μπορούσε να αναλάβει το βάρος της ευθύνης από μόνο του. Το είδαμε, μας έπεισαν και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, πως δεν μπορούν μόνοι τους. Δεν μπορούν και δεν θέλουν να συγκρουστούν με τις συντεχνίες και τους κομματικούς στρατούς τους, υλοποιώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών. Η εξέλιξη αυτή λοιπόν, με τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας, σαφώς και αποτελεί το τέλος του πολιτικού συστήματος, όπως το γνωρίζαμε μέχρι χθες. Αρκεί να σας θυμίσω πως, οι αρχηγοί των δύο κομμάτων, δεν ήθελαν τη συγκυβέρνηση, σύρθηκαν όμως από την απαίτηση της κοινωνίας και των βουλευτών τους, που για πρώτη φορά οι βουλευτές βγήκαν μπροστά από τις ηγεσίες των κομμάτων τους. Ο κύκλος των μονοκομματικών κυβερνήσεων πιστεύω ότι τελείωσε. Η νέα πολιτική πραγματικότητα θα διαμορφώνεται στο εξής στη βάση ευρύτερων συνεργασιών κομμάτων και προσώπων. Τα πρώην μεγάλα κόμματα βλέπετε, συγκεντρώνουν ιστορικά χαμηλά ποσοστά και οι σκέψεις περί αυτοδύναμης κυβέρνησης είναι «αέρας φρέσκος». Να είστε σίγουρη, πως αυτή την κυβέρνηση μπορεί να την αποφάσισαν τα κόμματα, την επόμενη όμως, που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα την έχουν αποφασίσει και θα την έχουν επιβάλει οι ίδιοι οι πολίτες.
* Σε περίπτωση που στις εκλογές δεν υπάρξει αυτοδυναμία και τεθεί θέμα συνεργασιών, εσείς, εφόσον το κόμμα σας είναι στη Βουλή, θα ήσασταν θετική σε μία συνεργασία με τη ΝΔ η οποία προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις;
- Ακούστε, είναι δεδομένο αρχικά πως δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις εκλογές, όποτε αυτές και αν γίνουν. Από εκεί και πέρα σχετικά με τη δική μας στάση, είμαστε ξεκάθαροι. Πιστεύουμε στη λογική της συνεργασίας, είναι στην κουλτούρα της Δημοκρατικής Συμμαχίας η συνεργασία, γιατί πολύ απλά μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση που πλήττει την ελληνική οικονομία. Οι όποιες συνεργασίες για εμάς θα γίνουν στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και μιας ξεκάθαρης και βασικής προοπτικής, πως η κυβέρνηση αυτή θα είχε το ειδικό βάρος, να ανορθώσει το κύρος της χώρας στο εξωτερικό και να παραμείνει ουσιαστικός συνομιλητής και εταίρος μέσα στην Ευρώπη.
* Έχετε παλαιότερα δηλώσει ότι εφόσον η ΔΗΣΥ δεν μπει στη Βουλή θα σταματήσετε την ενασχόλησή σας με την πολιτική. Εμμένετε στην άποψη αυτή;
- Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Σας διαβεβαιώνω πως η Δημοκρατική Συμμαχία θα είναι στην επόμενη Βουλή και μάλιστα με μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα. Ωστόσο, δεν κρύβω τα λόγια μου. Ο λαός επιλέγει και αυτός αν θέλει σε στέλνει σπίτι σου. Αυτή είναι η θεμελιώδης αρχή της Δημοκρατίας. Ωστόσο, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπα, πως σε περίπτωση που δεν μπει η Δημοκρατική Συμμαχία στη Βουλή, δεν θα συμμετάσχω σε μια ευρύτερη κυβέρνηση προσωπικοτήτων.
Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
* Όσον αφορά στο θέμα των εκλογών, υπάρχει μια ενδεικτική ημερομηνία, μέσα στον Φεβρουάριο, αλλά όλα δείχνουν ότι ο χρόνος αυτός δεν επαρκεί για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση. Σεις «βιάζεστε», να το πούμε έτσι να πάμε σε εκλογές, ή θα μπορούσε ενδεχομένως η προσφυγή στις κάλπες να μετατεθεί για αργότερα και πόσο;
-Σαφώς και υπάρχει μια ενδεικτική ημερομηνία και σαφώς επίσης πρέπει να γίνουν εκλογές προκειμένου οι ίδιοι οι πολίτες να ορίσουν τις συνεργασίες και τις συμμαχίες που επιθυμούν. Από εκεί και πέρα για να βάλουμε λίγο τα πράγματα στη θέση τους. Ο κ. Παπαδήμος έκανε κάποιες προγραμματικές δηλώσεις με τις οποίες και συμφωνούμε στη Δημοκρατική Συμμαχία. Είπε πολλές αλήθειες αλλά και έθεσε ουσιαστικά διλήμματα προς τους βουλευτές όλων των κομμάτων. Είναι εγκληματικό με το που καταφέραμε να συνεννοηθούμε και να συγκροτηθεί, έστω και αναγκαστικά, αυτή η συγκυβέρνηση, από τα τρία κόμματα, να θέτουμε όρια και τελεσίγραφα στο νέο πρωθυπουργό για το πότε θα ολοκληρώσει το έργο του. Δεν μπορεί να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου. Σκεφτείτε, πως μόνο, για την κεντρική συμφωνία των κομμάτων που είναι και η εφαρμογή της απόφασης της 27ης Οκτωβρίου, μέχρι να διαμορφωθούν και να οριστικοποιηθούν οι νομικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες για το PSI, δεν αρκούν 90 μέρες. Δεν έγινε και τίποτα λοιπόν αν πάνε πιο πίσω οι εκλογές. Το σημαντικό είναι να αποφύγουμε οριστικά τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και αυτός είναι ο ρόλος αυτής της κυβέρνησης. Άλλωστε και ο κ. Σαμαράς, τις προηγούμενες μέρες στη στροφή που έκανε και συναντήθηκε με τη λογική το είπε και αυτό, πως δεν είναι αγκαλιά με το ημερολόγιο των εκλογών. Γι’ αυτό και καλά θα κάνουν τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, από το να δυναμιτίζουν το οτιδήποτε, εξαιτίας των εσωκομματικών τακτικισμών τους και των αντιφάσεων τους να συγκεντρωθούν και να δουλέψουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
* Η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης για το θέμα των Σκοπίων σε σχέση με το ελληνικό βέτο στο Βουκουρέστι, αφορά στην περίοδο που ήσασταν υπουργός των Εξωτερικών. Εκ των υστέρων θεωρείτε ότι η τότε απόφαση για βέτο ήταν ορθή;
- Εμείς πείσαμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να στηρίξουν τις ελληνικές θέσεις και έλαβαν ομόφωνη απόφαση που ισχύει μέχρι σήμερα και την επιβεβαίωσε προχθές το ΝΑΤΟ ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ έχει ως προαπαιτούμενο τη λύση του θέματος της ονομασίας. Και αυτό ήταν εθνική επιτυχία ανεκτίμητης αξίας για την οποία είμαι περήφανη. Πετύχαμε την απόρριψη της αίτησης των Σκοπίων για είσοδο στο ΝΑΤΟ, γυρίζοντας τότε ως υπουργός των Εξωτερικών, όλο τον κόσμο και πείθοντας τους εταίρους μας για την ορθότητα της δικής μας πρότασης. Και ειλικρινά σας μιλώ, είμαι περήφανη ως Ελληνίδα και ως συνδιαμορφωτής της τελικής επιτυχίας στο Βουκουρέστι, γιατί είναι μια από τις λίγες φορές μετά από το 1995, όπου ένα τσουνάμι αναγνωρίσεων των Σκοπίων από περίπου 100 χώρες συνέβη, που η ελληνική εξωτερική πολιτική έδωσε τη μάχη να πείσει τους εταίρους μας και τα κατάφερε. Ποτέ ξανά δεν έγινε. Κι αυτό το πετύχαμε γιατί είχαμε καθαρή και ισχυρή θέση, διαπραγματευθήκαμε σωστά και κυρίως, αποπνέαμε αυτό που λείπει σήμερα: Κύρος και αξιοπιστία για τη χώρα μας. Σήμερα, η πολιτική για το Σκοπιανό έχει μια ευρεία συμφωνία και από το ΠΑΣΟΚ και από τη Νέα Δημοκρατία και από την Αριστερά ακόμη. Υπάρχει η εξαίρεση Καρατζαφέρη, που ζητά δημοψήφισμα των Ελλήνων για το όνομα της χώρας ενός άλλου λαού. Υπάρχει ευρεία συμφωνία λοιπόν και όλοι επιμένουμε στη σταθερή εθνική θέση που είναι, μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων, erga omnes. Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, δεν είναι θετική αλλά δεν αποτελεί και το τέλος του κόσμου. Αναγνωρίζει πως, ναι, εμποδίσαμε την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και από εκεί και πέρα τίποτα.
* Όσον αφορά την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ, που ακόμη δεν έχει αποτολμήσει η ελληνική πλευρά, ποια κατά την άποψή σας θα έπρεπε να είναι η από δω και πέρα διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος από την επόμενη εκλεγμένη κυβέρνηση;
- Κοιτάξτε, το θέμα της ΑΟΖ, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο οφείλουμε να το προσεγγίσουμε με μεγάλη προσοχή, μακριά από δήθεν πατριωτικά ξεσπάσματα και λαϊκίστικες προσεγγίσεις. Εκτός από οικονομικό θέμα, είναι και μείζον εθνικό δεδομένο πως τίθεται και θέμα υφαλοκρηπίδας. Κι αυτό σημαίνει πως η προσέγγιση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και βασισμένη απόλυτα στο Διεθνές Δίκαιο.
* Πώς βλέπετε το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, βάσει και των τελευταίων εξελίξεων και αποφάσεων. Τελικά η Ελλάδα έχει μέλλον στην Ευρωζώνη;
- Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή. Ανήκει στην Ευρώπη και οφείλει να προσπαθήσει, να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα των χωρών της Ευρωζώνης. Ισότιμο μέλος στις χώρες του ευρώ. Ως προς αυτό, δεν χωρά συζήτηση και δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαφορετική ερμηνεία. Όποιος διαφωνεί δικαίωμά του, δεν θα του κάνουμε το χατίρι όμως να δικαιώσουμε τις προσδοκίες του. Όμως, εδώ το σημαντικό είναι άλλο. Είναι ότι η Ελλάδα είναι ολοκληρωτικά απούσα από τις εξελίξεις για το μέλλον της ευρωζώνης. Είναι αναμφισβήτητο, πως η Ευρώπη διέρχεται μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις που γνώρισε μεταπολεμικά. Κοσμογονικές αλλαγές συμβαίνουν. Οι οικονομίες των κρατών – μελών κλυδωνίζονται, οι ευρωσκεπτικιστικές αντιλήψεις πληθαίνουν, όμως εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και οφείλουμε να διαλέξουμε το σωστό μονοπάτι. Δεν μπορεί η Ελλάδα να λείπει, να είναι δραματικά απούσα από τη συζήτηση για την αναμόρφωση της κοινής νομισματικής πολιτικής. Έτσι ακυρώνουμε τη συνολική μας παρουσία, ως ευρωπαϊκό έθνος και εμμένουμε να αυτομαστιγωνόμαστε εξαιτίας των δημοσιονομικών μας προβλημάτων. Δεν μπορούμε παθητικά να αποδεχτούμε, όποια απόφαση παρθεί και για εμάς χωρίς εμάς. Και το είπα και στον κ. Παπαδήμο, στη συνάντηση που είχαμε την περασμένη εβδομάδα, το λέω ξανά και απευθύνω έκκληση σε όλους και από εδώ. Η κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να οργανώσουν, άμεσα πολύ άμεσα, την προπαρασκευή θέσεων που η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει στον ευρωπαϊκό διάλογο για το μέλλον της Ένωσης και του κοινού ευρώ. Δεν μπορούμε ποτέ να ξεχνούμε, πως όσα προβλήματα κι αν αντιμετωπίζουμε, είμαστε ισότιμο μέλος της Ευρώπης και της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου