Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Να πουν τι θέλουν ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. από την κυβέρνηση - Συνέντευξη στην "Ημερησία"

Να πουν τι θέλουν ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. από την κυβέρνηση - Συνέντευξη στην "Ημερησία" 

Hmerisia10122011 Συνέντευξη στον Ευτύχη Παλλήκαρη
Στις 26 Οκτωβρίου, οι αποφάσεις των Βρυξελλών κρίθηκαν σημαντικές για τη στήριξη της χώρας και την ενίσχυση της Ευρωζώνης. Τώρα όμως φτάσαμε σε ακόμη μια κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, υπό την απειλή των οίκων αξιολόγησης για υποβάθμιση ακόμα και της Γερμανίας. Μήπως θα έχουμε, συνεπώς, μια ακόμα απόφαση-ανάχωμα που θα παρασυρθεί από την κρίση;
Αμφιβάλω, αμφιβάλω για το αν θα ικανοποιηθούν οι αγορές. Τα βασικά οικονομικά χαρακτηριστικά της Ευρωζώνης στο σύνολό της είναι υγιή. Αυτό που αμφισβητήθηκε είναι η πολιτική βούληση του νότου να εφαρμόσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και του βορρά να προσφέρει την κοινή εγγύηση του χρέους. Οι Γερμανοί πρότειναν ως τώρα μόνο το πρώτο. Όσοι χαϊδεύουν αυτιά, μόνο το δεύτερο. Οι αγορές όμως θα πεισθούν και η κρίση θα τελειώσει μόνο αν έχουμε και δημοσιονομική πειθαρχία και μόνιμη και θεσμοθετημένη κοινοτική αλληλεγγύη και αυτό για την ώρα δεν έγινε.
Πώς κρίνετε τη γαλλογερμανική πρόταση για μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη; Βλέπετε διέξοδο για την Ευρωζώνη και πότε;
Χωρίς κοινή εγγύηση του χρέους, είτε μέσω ΕΚΤ είτε μέσω σύνδεσης του ESM με την ΕΚΤ είτε με ευρω-ομόλογο είτε με κάποιον άλλο τρόπο, η κρίση δεν τελειώνει. Η αλλαγή συνθηκών είναι χρήσιμη για τη δημοσιονομική πειθαρχία. Η κοινή εγγύηση, όμως, μπορεί να γίνει με την υφιστάμενη συνθήκη αύριο το πρωί. Δυστυχώς όμως φαίνεται να επικρατεί η διακυβερνητική λογική με πολλές ταχύτητες εντός ευρωπαϊκών οργάνων που είναι θανάσιμα επικίνδυνα για τη συνοχή της Ευρώπης.
Τι επιπτώσεις θα έχουν οι αποφάσεις αυτές για το «μεγάλο ασθενή», που είναι η Ελλάδα; Θα δώσουν ώθηση για μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη ή μήπως η οικονομία μας δεν μπορεί να αντέξει τις προδιαγραφές μιας νέας συνθήκης;
Η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση, λόγω του πολύ μεγάλου ύψους του δημοσίου χρέους και του «κουρέματος» των ιδιωτών επενδυτών. Θα χρειαστούμε επτά με δέκα χρόνια διαρκούς και αποτελεσματικής προσπάθειας για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας διεθνώς. Στα δημοσιονομικά θα υποχρεωθούμε να σχηματίσουμε και να διατηρήσουμε για χρόνια σημαντικά πλεονάσματα.
Έχει αλλάξει το κλίμα στις Βρυξέλλες απέναντι στην Ελλάδα με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης Παπαδήμου;
Ναι, έχουμε αγοράσει χρόνο μερικών μηνών. Το πολιτικό μας κεφάλαιο όμως στην Ευρώπη έχει εξαντληθεί. Πρέπει η κυβέρνηση να δουλέψει αποφασιστικά και αποτελεσματικά. Και αυτό δεν είναι μόνο υπόθεση του πρωθυπουργού. Εξίσου σημαντική είναι η πολιτική συμπεριφορά των υπουργών που την απαρτίζουν και των κομμάτων που την στηρίζουν.
Πώς κρίνετε τη συμπεριφορά ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση; Ας προσθέσουμε ότι στο Ευρωκοινοβούλιο υπάρχει έντονος σκεπτικισμός για τη συμμετοχή του ΛΑ.Ο.Σ στη νέα κυβέρνηση...
Για το ΛΑ.Ο.Σ υπάρχει επιφύλαξη λόγω των πολιτικών του καταβολών και των ακραίων του τοποθετήσεων στο παρελθόν, που εδώ δεν τις παίρνουμε πολύ στα σοβαρά, στην Ευρώπη όμως λαμβάνονται τοις μετρητοίς. Η συμμετοχή του πάντως δεν θεωρείται καθοριστικής σημασίας. Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει τα στελέχη του και κυρίως οι επίδοξοι διάδοχοι να αποφασίσουν. Διαδοχολογία ή κυβερνητικά καθήκοντα; Διάδοχοι ή υπουργοί. Και τα δύο μαζί δεν γίνεται. Το ίδιο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της και η Νέα Δημοκρατία. Και συμπολίτευση και αντιπολίτευση ταυτόχρονα δεν γίνεται.

Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, αλλά όλοι επισημαίνουν ότι υπάρχουν ολοφάνερες αδικίες, έλλειψη βούλησης για τομές. Με την ευκαιρία, πιστεύετε ότι θα πρέπει η χώρα να δεσμευτεί συνταγματικά για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς;
Εμείς είχαμε προτείνει συνταγματικό κανόνα για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ήδη από το 2010, όταν θα μπορούσε κάπως να επηρεάσει τις αγορές. Τον αρνήθηκαν. Προτείναμε πολλές ακόμα μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν υπάρχει καν διάλογος για τα σοβαρά σ' αυτή τη χώρα. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Βγήκε πριν από μερικές μέρες η Διεθνής Διαφάνεια και μας κατέταξε πάλι στην οικτρή 80ή θέση στον κόσμο σε θέματα διαφθοράς, παρέα με την Κολομβία και το Ελ Σαλβαδόρ. Κανείς δεν ασχολήθηκε, αν και η κρατική διαφθορά αποτελεί βασικό αίτιο τόσο για τη φοροδιαφυγή όσο και για την μη προσέλκυση επενδύσεων (το βασικό αίτιο της ανεργίας).
Επ' ευκαιρία να σας πω εδώ ότι ανέλαβα την πρωτοβουλία να αναδείξω το θέμα με μια εκδήλωση που θα κάνω για τη διαφθορά στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό την άλλη Παρασκευή με συμμετοχή της Task Force και της Transparency International.Σε ό,τι αφορά τις αδικίες στον προϋπολογισμό ένα παράδειγμα. Κόβει ο προϋπολογισμός την κρατική επιχορήγηση στο ΕΚΑΣ με το οποίο το κράτος βοηθά 300.000 χαμηλοσυνταξιούχους με 200 ευρώ το μήνα, από τα 890 στα 715 εκατ. Αφήνει όμως απείραχτη την κρατική επιχορήγηση 1,2 δισ. στα ταμεία της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, με τα οποία το κράτος επιδοτεί τις συντάξεις 60.000 συνταξιούχων με 1.700 ευρώ το μήνα στον καθένα. Πείτε μου εσείς την ηθική, κοινωνική και οικονομική αιτιολογία γι' αυτή τη συμπεριφορά; Μια χώρα χρεοκοπεί, άνθρωποι υποφέρουν και το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να μοιράζει τα χρήματα, αδιαφορώντας για τις στοιχειώδεις αρχές κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης.
Η Ν.Δ. ελπίζω να προσαρμοστεί κι άλλο...

Βλέπετε πιθανό να παρατείνεται η θητεία της κυβέρνησης Παπαδήμου και πόσο; Η Ν.Δ. βιάζεται για εκλογές και η Αριστερά θεωρεί ότι η κυβέρνηση αυτή δεν έχει νομιμοποίηση...
Πιθανότατα. Η Αριστερά πάντως θα έπρεπε να κάνει και αυτή κάποια αυτοκριτική. Έχει υποστηρίξει άκριτα επί χρόνια κάθε συντεχνιακό αίτημα. Τώρα στην πιο δύσκολη στιγμή δεν έχει καταθέσει καμία σοβαρή εναλλακτική πρόταση. Θέλει εκλογές όχι γιατί αυτό ωφελεί τη χώρα, αλλά γιατί θεωρεί ότι η συγκυρία την ευνοεί. Με βάση το Σύνταγμα εκλογές έχουμε πάντως όχι όποτε νομίζει ο καθένας, αλλά κάθε τέσσερα χρόνια, εφόσον η Βουλή μπορεί να προσφέρει στη χώρα κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία τώρα αναγκάστηκε να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση, που θεωρούσε δημοσίως λάθος να σχηματιστεί, έκανε στροφή 180 μοιρών και στο θέμα του Μνημονίου δηλώνοντας ότι θα κινηθεί «αυστηρώς» εντός του πλαισίου του. Ελπίζω να προσαρμοστεί και στην υπόλοιπη πολιτική της συμπεριφορά στη νέα πραγματικότητα γιατί η σύγχυση πολιτικής και στρατηγικής σε ένα κόμμα που ασκεί εξουσία δεν βλάπτει μόνο το ίδιο. Βλάπτει πρωτίστως τον τόπο στην πιο δύσκολη και επικίνδυνη εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου