Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ο Γιούνκερ στηρίζει την πρόταση της Ντ. Μπακογιάννη για το "κούρεμα"


27 Ιαν 12:06
Ο Γιούνκερ στηρίζει την πρόταση της Ντ. Μπακογιάννη για το "κούρεμα"

 
Ο Γιούνκερ στηρίζει την πρόταση της Ντ. Μπακογιάννη για το "κούρεμα"
Υπέρ της πρότασης να που έχει καταθέσει εδώ και μέρες δημόσια η Ντόρα Μπακογιάννη για συμμετοχή και της ΕΚΤ στο PSI τάχθηκε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο πρόεδρος του Eurogroup μέσω της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Figaro στην ουσία υπερασπίζεται αυτή την πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την Ντόρα Μπακογιάννη που τις τελευταίες ημέρες σε συνεντεύξεις της λέει ότι ήδη το θέμα αυτό συζητείται στην Ευρώπη παρόλο που εντός της χώρας αποσιωπήθηκε.

«Προκύπτει θέμα αλλά δεν θα ήταν συνετό ο πρόεδρος του Eurogroup να καλέσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να στρέψει την πολιτικής της προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Γιούνκερ ο οποίος κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών από το Μάιο του 2010 όταν η χώρα υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο μέχρι σήμερα, ουκ ολίγες φορές έχει πάρει δημόσια θέσεις που εξυπηρετούν τα ελληνικά συμφέροντα.

Η συγκεκριμένη δήλωση μάλιστα έρχεται σε μία στιγμή που ήδη και από το ΔΝΤ ασκούνται πιέσεις στους δημόσιους πιστωτές να αποδεχτούν να μετάσχουν αν είναι απαραίτητο στην απομείωση του ελληνικού χρέους.

«Για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, είναι ουσιαστικής σημασίας ένα νέο πρόγραμμα να υποστηριχθεί από έναν συνδυασμό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και υποστήριξης του δημόσιου τομέα το οποίο θα μειώσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020», αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Παράλληλα όμως και μία δήλωση του Όλι Ρεν στο Reuters έρχεται να επιβεβαιώσει ότι όντως έχει αρχίσει να συζητείται η πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη για συμμετοχή της ΕΚΤ στο «κούρεμα» των ομολόγων.

«Ετοιμάζουμε ένα πακέτο το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα και σε αυτό το πακέτο, ναι, βάσει της αναθεωρημένης ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους, είναι πιθανόν να υπάρξει κάποια αυξημένη ανάγκη χρηματοδότησης από το δημόσιο τομέα, αλλά όχι τίποτα το δραματικό», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας έχει υποστηρίξει πως με τη συμμετοχή της ΕΚΤ στο PSI χωρίς να κερδοσκοπήσεις να μειωνόταν το χρέος κατά 17-18 δις ευρώ ενώ σε ετήσια βάση το έλλειμμα θα ήταν μικρότερο περίπου 600-700 εκ ευρώ.

«Αν θέλει η Ευρώπη να βοηθήσει, πρέπει να δεχθεί αυτή την πρόταση» λέει σε κάθε της συνέντευξη ενώ την συζήτηση διεξοδικά και με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επιπλέον χθες ενόψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα κάλεσε το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ που μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου να καταθέσουν τις δικές του προτάσεις και να καταλήξουν από κοινού στις θέσεις που θα υποστηρίξει η χώρα απέναντι στους δανειστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου